Gode tips

Foto: Ragna Berg

Alle fine turer starter med ein god planlegging. Vi ønsker å hjelpe deg med pakkeliste, forberedelse og svare på vanlige spørsmål. Under finner du kanskje svaret på det du trenger å vite for å gjøre turen til en positiv mestringsopplevelse.


Gnagsår
Klipp tåneglene og plastre hælen: Blå og vonde tær er en garantert gledesdreper. Ha også gnagsårplaster og sportstape tilgjengelig i sekken. Har du lett for å få gnagsår på hælen, plastre med sportstape før du begynner å gå. Eller test ut gangsårsokk. Turbutikken i Nedre Storgate 10 selger alt du trenger for å unngå gnagsår, dei kan også hjelpe deg med flere tips og triks.

Mat og drikke
Ha med mye, god og sunn mat. Spis heller jevnlig og ofte, gjerne på alle toppene. Det kan være godt med noe varmt å drikke, spesielt om været er surt, kaffe og kakao er alltid en vinner. Ta også med en stor flaske med vann. Den kan fylles på drikkestasjonen Vrangen, mellom Hoggskollen og Tverråsen. Bland gjerne en hjemmelaget miks av nøtter og rosiner, det er mye rimeligere enn å kjøpe på butikken.

Kle deg etter været
… og ha alltid litt ekstra i sekken. I løpet av tidligere gjennomføringer av Topp7Turen har vi opplevd det meste av vær. Selv om vi er i lavlandet vil turen ta mange timer, og vær og vind kan endre seg raskt. Ta med en jakke som kan holde deg varm i skyggene og i pausene, et sitteunderlag til å nyte lunsjen på og kanskje en lett t-skjorte om været skulle tillate det. Se alltid godt på værmeldingen, og legg merke til vinden.

Delmål
Neste topp heiter alltid «Kvikklunsjtoppen». Ikke spar på godbitene i dag, men fordel dem utover. Sett gjerne delmål for barna slik at de opplever mestring underveis. Småtrolla elsker ofte å gå tur, men de kan fort kjede seg om det blir for ensidig: tenk ut noen spennende historier eller eventyr som du kan fortelle barna underveis, da opplever de at tiden flyr langt fortere.

Godt humør
Begynner musklene å bli sure, magen tom og stega tunge? Dårlig humør smitter, men det gjør godt humør også! Benytt anledningen til å gi andre mennesker noen oppløftende ord, enten det er din kone eller ein fremmed. Det er alltid lov med en uskuldig flørte i marka.

Fartskontroll
Barn skjønner ikke sine egne begrensninger. Ikke la dem løpe for fort og bli slitne i starten. Hold jevnt tempo. Deltagere som ønsker å ha større fart må vise hensyn.

Halvveis
På vei opp Tverråsutsikten kan du endelig begynne å tenke på at du har gått lenger enn du har igjen! Og derifra er det mye nedoverbakke.

Sunt
Husk at å gå i ulendt terreng gir deg styrke, utholdenhet og balanse.

Hund
Hunden skal gå i bånd og vis hensyn til turgåere som vil passere. Plukk opp etterlatenskap fra den. Ta med godbiter til hunden også og pass på at hunden din får nok væske. Skal du ha hunden med på bussen må du ta hensyn til andre passasjerer. Om allergier eller andre omstendigheter gjør at andre passajerer ikke ønsker hunden på bussen, oppfordres hundeeier til å vente på neste buss.