Fra Konnerud til Mjøndalen

Kortspillplassen.
Kortspillplassen. Foto: Ruth Melby/Kjell Buene

Dette er en fin tur selv på snøføre, til fots med eller uten brodder, på lokale veier og en drøy km på god skogssti.

Ta buss nr. 24 fra Bragernes torg til holdeplassen ved Konnerud skole. Fra Skalstadkrysset litt høyere oppe går du inn Grubegata som du fortsetter å følge i neste veikryss på Gomperud. I neste veikryss ved Elonoras vei, nøyaktig 1 km fra Skalstadkrysset, slutter asfalten, og du fortsetter rett fram i Grubegata helt til Sophia Amalies vei som du tar til høyre. Sophia Amalie var den mektige danske dronningen som bidro sterkt til at det danske eneveldet ble innført i dobbeltmonarkiet i 1660, en viktig forutsetning for gruvedriften på Konnerud.
Nå blir det litt stigning, men i den første svingen må du ta en liten avstikker opp til gruveområdet bak nettinggjerdene ca. 50 m oppe til høyre (se bildet nede til høyre). Gruveeventyret på Konnerud startet i 1726 da selskapet ”Det Jarlsbergske sølvhaltige Blye- og Kobberværk” ble stiftet. Fram til 1770, da driften ble nedlagt første gang, ble det produsert både sølv, bly og kobber i de til sammen 80 gruvene på Konnerud. På det meste var ansatt 350 mann som tjente fra 2 til 10 riksdaler i måneden. En riksdaler tilsvarte omtrent 4 kroner.
Mellom 1864 og 1874 forsøkte man seg på nytt etter sinkblende med en arbeidsstokk på 100- 150 mann, men hele foretaket gikk med tap. Siste forsøk på gruvedrift på Konnerud, denne gangen etter sinkblende og blyglans, ble gjort mellom 1905 og 1913 av ”Mines de Jarlsberg”, men så var det slutt for godt.
Litt høyere oppe i bakken bør du ta deg tid til å se deg tilbake. Herfra har du faktisk den desidert beste panoramautsikten over Drammen og indre del av fjorden. Snart når du toppen, og det bærer faktisk litt utfor til du kommer til Baustrømveien, som du tar til høyre. Nå bærer det igjen oppover til Gladheim. Ta til venstre ved Baustrømveien 35 og fortsett fram til Baustrømplassen (nr. 67) ved veis ende. Her skal du ta til høyre på den gode stien like før veien deler seg. Ta til venstre like etterpå og så først til høyre og deretter til venstre i de neste stikryssene. Det er ikke mer enn en drøy kilometer før du er nede på snuplassen ved enden av en bilskogsvei som du følger helt ned til Hagatjern. Dagens rast kan du ta i gapahuken på Kortspillplassen (store bildet) like etter at veien begynner å gå bratt nedover. I krysset ved Hagatjern fortsetter du til høyre til Solsetra som er søndagskolebevegelsens leirsted.
Fra Hagatjern fortsetter du ned gjennom byggefeltet i Åsen mot Mjøndalen langs den gamle eller nye Hagatjernveien. I Mjøndalen er det buss- og togforbindelse i alle retninger.

Skrevet av Kjell Buene. 

Over:
Kart merket med startpunkt.
Klikk her for å se i ut.no.

Turstart:
Konnerud skole

Lengde:
9 km

Høydeforskjell: 
360 m (mest utfor)

Ta med/ha på:
Godt skotøy og tøy tilpasset vær og føre
Sekk med litt mat og drikke
Sitteunderlag
Kikkert

Foto:
Ruth Melby/Kjell Buene

Skrevet av Åshild Woie 30. november 2021