Nostalgi på Mjøndalsskauen

Sagdammen.
Sagdammen. Foto: Ruth Melby/Kjell Buene

Dette er en grei fottur på skogsveier og stier på Mjøndalsskauen, med mye historie underveis. 

Med bil kan du parkere ved Tabor som ble innviet som bedehus vinteren 1907. Parkeringsplassen nedenfor kapellet ligger 50 m innover Bremseveien, som er en sidevei til Hagatjernveien 1,2 km vest for Eikerdelet. Ta til venstre ved skiltet «Til MIF hytta». Med buss tar du linje 24 Eikerdelet til holdeplassen ved Kinnerudveien. Derfra går du 700 m i retning SIF hytta før du tar skiløypa til høyre over åsen 700 m ned til Bremseveien. Uansett om du kommer fra Tabor eller Kinnerudveien, fortsetter du videre 500 m på Bremseveien inn til Riseplassen, som ble ryddet i 1840 av Anders Kristoffersen Nedberg, men som det i dag bare er jordene igjen av. Her tar du tar skogsbilveien til venstre i retning Heia. De første 700 m følger veien våtmarkreservatet langs elva Bremsa som renner ut i havet som Sandeelva. Navnet er avledet av insektet brems, som sikkert liker seg i våtmarkreservatet. Snaue 2 km fra Riseplassen kommer du til en fin rasteplass med to benker ved munningen av Sagdammen (se bildet).

Fra Sagdammen følger du stien til venstre i retning SIF hytta ca. 2 km i et ganske kupert terreng til neste stikryss ved Hogstet. Her tar du den litt mindre stien til venstre mot Nikkerud. Du bare krysser stien som du møter før du kommer til en rekke informasjonsplakater om Nikkerudgruvene. De store gruvesjaktene ligger der fremdeles betryggende inngjerdet. Allerede på 1500- tallet var det skjerping etter malm i dette området, men først på 1690- tallet ble gruvene tatt i bruk av Hassel jernverk i Skotselv, men allerede i 1697 overtok Eidsfos Værk rettighetene. Hovedmalmen i Nikkerudgruvene var magnetitt eller magnetjernstein. Magnetittmalmene er både tunge og magnetiske. På slutten av 1700- tallet ble det også tatt ut koboltmalm her av Modum Blåfarveverk. Etter en lang periode uten drift ble det fra begynnelsen av 1800- tallet igjen gruvedrift mer eller mindre sammenhengende fram til 1878. I 1825 startet byggingen av vannrenna som du passerer på vei opp til gården Nikkerud.

          Her er det ingen som bor fast, så du kan ta deg en rast på benkene før du fortsetter nedover Nikkerudveien til stikrysset ved Kavlemyra. Her ser det i dag temmelig gjengrodd ut, men inne i skogen til høyre ligger faktisk restene av en hoppbakke som SIF brukte mellom 1947 og 1960. Her på Kavlemyr må du ta til høyre opp til SIF hytta, dersom du skal ta bussen fra Kinnerudveien. Dersom du har bilen stående ved Tabor, går du bare videre rett fram ned til Bremseveien og tilbake til parkeringsplassen.

​​​​​​​Skrevet av Kjell Buene.

Turstart:
Bremseveien, sidevei fra Hagatjernveien.  

Lengde:
8 km

Høydeforskjell: 
100 m

Ta med/ha på:
Gode sko og tøy etter vær
Sekk med litt mat og drikke
Sitteunderlag

Skrevet av Åshild Woie 10. november 2021