Skogstur på sykkel til Tverken

En fin runde på hjul gjennom Drammensmarka, hvor du kan få servering om du legger turen til rett dag.

Turen starter på Åssiden og turheisen ved det som offisielt heter Drammen skisenter. Hvordan du kommer deg dit, blir din sak. Turheisen, som den opprinnelig het, ble åpnet 12. februar 1969, men kjøpt av Erik Graaberg i 1991 for den symbolske sum av 1 krone. Den kjører om sommeren bare i helgene og heisstolene er spesialbygd for å kunne ta med sykler. Du kjøper billett og tar med sykkelen opp de 280 høydemetrene til toppen som ligger på 350 moh.

Selv om de første 3 km langs Bolstadveien (lille bildet) av kommunen er tilrettelagt for sykling, må du kanskje belage deg på å trille sykkelen de bratteste bakkene før du når Sportskapellet og serveringsstedet Tverken (store bildet).
Sportskapellet ble innviet av biskop Berggrav den 30. januar 1938 og er senere blitt restaurert og ombygd to ganger slik at konfirmantene kan overnatte her på hemsen over kirkerommet. Serveringsstedet Tverken drives på dugnad av Åssiden Idrettsforening, og holder åpent på lørdager og søndager mellom klokken 10 og 15. Det har fått sitt navn fra Tverråsen. Julen 1929 ble det her innviet en liten kafe, Heiakafeen. Den brant ned i 1935 og sto ferdig i ny skikkelse i 1936, utvidet til restaurant med plass til 200 gjester i første etasje og overnattingsmuligheter for 45 i andre etasje. Hytta brant imidlertid på ny ned i 1966, men ble bygd opp igjen og i 1970 solgt til Åssiden Idrettsforening.

Turen videre nedover fra Tverken går på god grusvei forbi Steinkjerringa. Steinkjerringa er en kasterøys med røtter flere hundre år tilbake. Den ble restaurert i 1994. Steinkjerringa er også navnet på hytta som ligger til høyre for røysa. Den ble bygd i 1932 og var fra 1943 til ut i 1980- årene et populært serveringssted, men måtte stenge da kommunen ikke ville legge inn strøm til hytta. Like nedenfor Steinkjerringa passerer du Drammen Ballklubbs hytte på vei ned til Lunneplassen ved Landfalltjern der du på ny får asfalt under hjulene et kort stykke.

Fra krysset ved Landfallveien foreslår jeg nemlig at du velger å sykle Thorleif Haugs vei ned den bratte Stankebakken til Stiboltkrysset, oppkalt etter skogeieren. Her fortsetter du rett fram til veikrysset ”Knudepunktet” der du krysser ”Hans Hansens spaservei” og passerer Jennys kilde, oppkalt etter Hans Hansens hustru, før du tar til venstre over et lite høydedrag til Kloptjern. Kloptjern var tidligere byens drikkevannskilde, men er i dag en populær badeplass. Fra Kloptjern bærer det meget bratt ned til parkeringsplassen på Strøtvet og videre gjennom kolonihagene til Bragernes torg. Her gjelder det i høy grad at bremsene er i orden.

Turstart:
Drammen skisenter

Lengde:

Høydeforskjell:

Ta med:
Lappesaker til sykkel
En sekk med matpakke og drikke og evt ekstra tøy

Skrevet av Åshild Woie 8. oktober 2021