Vårtur til Konnerudkollen

Morgenkaffe på utsikten på Konnerudkollen.
Morgenkaffe på utsikten på Konnerudkollen.

Et fint utkikkspunkt og en fin nærtur med masse historie, på sørsiden av Drammenselva. 

DNT Drammen og Omegn har de siste årene gjennomført flere reskiltinger av gamle skiltede stier samt nyskiltinger av tidligere ikke-skiltede stier. Dette har foregått innen Nasjonalt Skiltprosjekt, som var et samarbeidsprosjekt i regi av Gjensidigestiftelsen, landets kommuner og fylker og frivillige organisasjoner.

Noen av disse prosjektene har vært utført i samarbeid med Drammen kommune, slik som ukas turforslag som tar deg til Konnerudkollen på sørsida av Drammenselva.

Turforslaget har utgangspunkt i en spennende del av byens industrihistorie – Konnerudgruvene og driften av disse. Den skiltede traséen starter i Rødtråkket helt nede i enden av Rødgata på Gulskogen og krysser Vaskeriveien på Konnerud, veien inn til «hovedgruvene». I området der finnes gamle spor etter gruvedriften i form av jernbaneskinner og vagger – vognene som frakta malmen ut fra gruvene.  Den skiltede traseen til Konnerudkollen krysser altså Vaskeriveien, veien inn mot gruvene, og det er parkeringsmulighet der, om du ikke starter fra Rødtråkket. Følg den skiltede gamle ferdselsåren opp gjennom gammelt kulturlandskap hvor ruiner og vakre mosegrodde steingjerder samt store løvskogområder vitner om at her var det en gang dyrket mark.

Så er du ute av skogen, boligbebyggelse ligger foran deg, men den varer ikke lenge. Noen meter bortover Gruvegata, og så stikker du inn på en smal og bratt trasé som fører deg opp mot de enorme slagghaugene etter gruvedriften i selve Konnerudkollen. Du passerer den gamle hoppbakken (infotavle), og så plutselig befinner du deg på en stor flate – toppen av en enorm slagghaug – med en aldeles utrolig utsikt over Drammen og fjorden, Tranby og den andre siden av Oslofjorden. Her er rasteplass med ny flott benk, så unn deg noen minutter og nyt synet. Soloppgangen her - kanskje sammen med morgenkaffen - er fantastisk!
Litt bak utsikten står flaggstanga hvor det flagges fra 17.mai, og til Advent tennes lysene på «julegrana» der oppe!

Så bærer det tilsynelatende lukt til himmels – men det varer ikke lenge, og du får snart pusten igjen. Stien går så gjennom en hogstflate som nylig er ryddet av velvillig grunneier for å få stitraséen gjennom området, og deretter bærer det inn i skogen igjen et kort stykke. Nå nærmer vi oss målet – radiotårnet på Konnerudkollen er bare noen hundre meter unna.

God vårtur!

Alle foto: Anne G. Wollertsen

Fakta/tips til turen

Utfartsted:
Rødtråkket på Gulskogen, eller på P i Vaskeriveien. 

Kart:
Drammen Sør 1: 50 000.

Ta med: 
Niste, drikke, sitteunderlag i en liten tursekk.
Kikkert. 

Annet:
Mye historisk grunn i området.
Konnerudverket hadde sin storhetstid på 17- og 1800-tallet. Sølv, bly og kobber ble hentet ut av berget sammen med mer eksotiske mineraler som vismut, arsen og kobolt. 
For informasjon om Stiftelsen Konnerudverket og Konnerud Gruber, se: http://konnerudgruvene.no/. Muséet arrangerer av og til guidede turer innover i fjellet, og åpne dager hvor man kan kjøre tog inn i Kontaktstollen. Utleie av selskapslokale.

Skilt med info om den tidligere hoppbakken. 

Skrevet av Åshild Woie 14. april 2021