Tur med utsikter i Kjekstadmarka øst

En fin tur i Kjekstadmarka som tilbyr trolsk skog og vid utsikt både mot øst og vest.  

Denne fotturen starter ved p-plassen ved rundkjøringen øverst i Heggveien, ca. 2 km opp fra Røyken sentrum (ca. 15 km fra Drammen).
Her ligger tjernet Vesledammen, som er friområdet for boligfeltet, og innfallsporten til marka, med merkede stier og oppkjørte skiløyper.

Denne turen kombinerer to merkede turer; Huldrestien (en 1,7 km rundtur fra Vesledammen) og Svartvannsåsen-Blåfjellet (en ca. 5 km rundtur). Kombinert, så betyr det en ca. 6 km tur på ca. to timer, pluss tid for utsiktsstopp.
Normalt så går turen fint å gå i joggesko/terrengsko. Åsen er såpass bratt, at det blir fort tørt, og det er lite våte partier.

Huldrestien er en artig merket (barne)rundtur, hvor Huldras øyne viser veien. Og turen inneholder attraksjoner som “Huldras hest”, og nydelig grønn mosegrunn langs stupkanten av nordsiden av Huldreåsen, hvor solen ikke skinner. Og – med litt fantasi og overdrivelse, så har turen to kneiker som minner om “crux’ene” på K2 og Mt. Everest; “The Bottleneck” og “2nd step” (!). I år har DNT “feiget ut” og skiltet en omvei forbi “flaskehalsen”, men vi går så klart kneika (men begge kneikene kan lett omgås). Den andre kneika, opp stupet på Huldreåsen, er skiltet med “for klatremus” eller å gå omveien for “småtroll”.

Vi går direkte fra Huldrestien, og opp på Svartvannsåsen. Allerede etter 10-15 minutter opp, så får vi en flott utsikt mot Oslo og hele indre Oslofjordområdet, fra Drøbak til Tryvannstårnet (ta gjerne med kikkert).
Videre så smalner åsen og er som en liten Bessegg (nede på Blåfjellhytta står det også skiltet “til vesle Besseggen”). Toppen er på 323 meter, og her er beste utsikt vestover, til Jonsknuten (men vi ser ikke Gaustatoppen, for Finnemarka skygger for det).
Det er flotte krokete furuer på åsen, fint berg å gå på, og i sommer var det mange som sov i hengekøye på åsen, for å nyte solnedgangen og soloppgangen.
Under åsen ligger Svartvannet, stupbratt ned, og som bærer sitt navn med rette. Hver vår ligger isen lenge på vannet, det er det siste som smelter fordi sola ikke kommer ned.
Etter åsen, så krysser vi under høyspenten og kommer til Blåfjellet, som er noe av det tøffeste i Oslo-markene. Blåfjellet er et glattskurt svaberg, kanskje et par fotballbaner stort, som ligger som en isbre av stein i terrenget. Det har skuringsstriper, som følger berget nedover og svinger, som om det var en bre. Hvis du ser på flyfoto av terrenget her på Gulesider eller Google maps, så skiller Blåfjellet seg tydelig ut. Og her er flott utsikt mot Oslofjorden.
Like nedenfor Blåfjellet ligger Blåfjellhytta (stiftelse i Heggedal Idrettslag), en av tre hytter i Kjekstadmarka, med flott utsikt mot Oslo.
Fra Blåfjellhytta kan vi enten går bratte veien ned til øvre Hallenskog, og traktorstien tilbake til Vesledammen, eller vi holder høyden, og går en fin sti på svaberg rundt og nærmere Blåfjellet på nedsiden, og kommer tilbake til toppen av Svartvannsåsen.

Ved Vesledammen og boligfeltet er også en annen attraksjon; “Bjønnehola”, en stor heller i stupet av berget.

Turtipset er skrevet Øsytein Lund.
Fotos: Åshild Woie

Fakta/tips til turen

​​​​​​​Adkomst:

fra parkering ved rundkjøring øverst i Heggveien i Røyken (Vesledammen)

Ta med:
Mat og drikke, om du vil pause underveis
Kikkert

Kart:
Oslo Vestmark 1:25 000

Skrevet av Åshild Woie 19. november 2020