Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

En stille julenatt

Langs gamle linna.
Langs gamle linna. Foto: Åshild Woie

Husk å ta deg tid til turen ut også nå i den travle tiden opp mot jul.  

Når nettene blir lengre og kulda setter inn, er det fort at vi «stenger oss» mer inne. Og spesielt i denne tiden før jul, er det vanskelig å finne rom for tur og aktiviteter utendørs. Mange kan kanskje føle at naturen er «stengt», fordi lyset er skrudd av. Men husk - naturen stenger aldri! Den ligger der og venter på deg, døgnet rundt, i ganske så umiddelbar nærhet for innbyggerne rundt Drammen. Og det er nettopp i disse, travle juletider at vi trenger et pusterom, og til det er naturen en unik arena.

Har du noen gang kjent roen og lunheten i skogen en vinterkveld? Hvis ikke anbefaler jeg deg å prøve. Ta på varmt tøy og en hodelykt, bring familien eller en god venn, finn deg en passende tur og la naturen, mørket og stillheten svøpe om dere som et mykt teppe. Har snøen kommet blir følelsen enda bedre, og lyset fra hodelykten åpenbarer glitter i snøfnugg, spennende dyrespor og tunge, snødekte grener som henger over stien som en portal.

Om ikke du ønsker å gå i skogen på «svarte natta», men allikevel ønsker å få en flott naturopplevelse på kveldstid kan jeg anbefale en tur langs gamle jernbanelinja på Gullaug, Lier.
Start på p-plass i Gullagkleiva og gå mot Linneslia. Her går man gjennom steile juv, gamle tunneler og på flere steder langs linja åpner terrenget seg og utsikten mot Drammen skyline er slående.
Man møter også på lysløypa langs linja, hvis man heller vil gå i skogen på opplyst vei. Denne tar deg blant annet til Skapertjern.

Har dere god tid, er det ingenting som er hyggeligere enn å ta med middagen eller kveldsmaten ut.
Forbered noe enkelt, fyr opp et bål på veien, varm opp maten og kos dere under stjernehimmelen.
Barna elsker opplevelser som dette!

Fakta/tips til turen

Adkomst:
Gamle jernbanelinja på Gullaug, Lier.
P-plass i Gullaugkleiva til venstre i krapp høyre sving, skiltet fra Røykenveien/rv. 23.

Kart:
Drammensmarka sør, 1:50000.

Distanse:
Akkurat så langt du selv vil.
Flatt og lettgått langs linja, kupert opp mot Skapertjern. Husk gode sko om det er snø!
Fin natur, flott utsikt og kulturminner underveis.

Ta med: 
En termos med varm kakao 

Foto: Frank Haughom

Skrevet av Åshild Woie 15. desember 2020