På historisk grunn i Bragernesåsen

Jutultønna.
Jutultønna.

Gå i historiske spor på gode skogsstier, rett overfor Drammen sentrum. 

En fin rundtur på 6 km på tørre og gode stier. Utgangspunktet er like bak Drammen sykehus, der Thorleif Haug sto i parken ved oppkjøringen til Spiralen. 
Du går ca 500 meter på Thorleif Haugs vei til du kommer til stikrysset ved ”Dronninga”. Dronninga er navnet på Hamborgstrømskogens største grantre, og her tar du til høyre opp Hans Hansens turvei. Stien passerer Hamborgstømpaviljongen, der det en gang var servering og også ble arrangert utendørs dans på sankthansaften.

For at de kondisjonerte av Drammens befolkning lettest mulig skulle få tilgang til Bragernesåsen, er stien lagt i store slyng uten bratte stigninger. Underveis ble det malt på fjellveggen avstanden fra Sanatoriet og høyden over havet. Inskripsjonene er frisket opp av Hamborgstrømskogens venner i år. Du holder til venstre der du passerer monumentet over de to som finansierte og bygget turveien.

Like etter at du har passert distansemerket for 2166 m, krysser du bekken og fortsetter på den hellelagte stien til Jutultønna. Her hang det opprinnelig en øse, slik at alle fritt kunne leske seg på åsens beste kildevann, før byens helsemyndigheter fjernet den på 1930- tallet av hygieniske grunner. Den ganske forfalne kilden ble bygd opp igjen og stien delvis hellelagt av Hamborgstrømskogens venner høsten 2011.

Når du kommer opp på Kanonveien, tar du til venstre forbi Jennys kilde til stikrysset, som Hans Hansen kalte ”Knudepunktet”. Jenny var for øvrig Hans Hansens forlovede på det tidspunktet kilden fikk sitt navn, men vannet her egner seg bare for de hestene som fraktet kanonene opp fra Årkvisla i Lier til Breidablikk (dagens Spiraltoppen), der de ble plassert for å stoppe svenskene ved en forventet okkupasjon i forbindelse med unionssoppløsningen i 1905.

Fra Knudepunktet følger du skiltene til Stronghytta forbi pumpehuset til Glitrevannverket. I krysset på veiens høyeste punkt må du ta en avstikker på 100 meter til Stronghytta. Her er det normalt servering av kaffe, vafler og pølser på søndager, men akkurat nå er hytta under restaurering.  

Tilbake fra Stronghytta kan du enten ta veien om byens gamle drikkevannskilde Kloptjern (følg skilter) eller ta korteste vei til Spiraltoppen, som kan friste med utsikt og mer servering. Videre ned til byen langs Zikk- zakken forbi Åspaviljongen med mulighet for en bedre middag, før stien ender ved krematoriet øverst på Bragernes kirkegård.

Kommer du med bil, kan du parkere gratis alle dager på parkeringsplassen nedenfor krysset mellom Underlia og Finn Blackstads vei og komme inn på Hans Hansens spaservei via Neperudjordet. I så fall må du gå Thurmanns vei tilbake fra Åspaviljongen til Neperudjordet.

God tur.

Skrevet av Kjell Buene

Fakta/tips til turen

​​​​​​​Adkomst:

fra krysset opp til Spiralen eller fra p-plass ved Neprudjordet i Underlia
 
Ta med:
En sekk med litt god nistepakke og drikke, om du vil pause underveis

Kart:
Drammensmarka 1:50 000

Foto: Åshild Woie

Skrevet av Åshild Woie 20. desember 2020