Ryghkollen

Foto: Anne Gran

Lett tilgjengelig topp med fantastisk utsikt over Mjøndalen mot Hokksund. Gå den gjerne på kvelden.

Denne gangen anbefaler vi en tur på sørsida av Drammenselva. Turen går fra Solsetra ved Hagatjern på Mjøndalsskauen og ut på Ryggåsen og til Hviteberget, et flott utsiktspunkt hvor tursenårsilden ble tent ved milleniumsskiftet.
Hviteberget ligger i Strykenåsen naturreservat, et område med variert barskog. Formålet med fredningen er å bevare et skogsområde som økosystem med alt naturlig plante- og dyreliv. Dette er vesentlig kalkskogområde med svært rik og sjelden karplanteflora, med bl a forekomster av orkideen marisko. Ta derfor gjerne turen hit igjen i begynnelsen av juni!
Ønsker man en lenger og mer krevende tur, kan man gå skogsbilveien østover mot Narverudsetra, og ta stien rett ned åsen til Narverudgruvene. Her finner man rester etter og informasjonstavle om jerngruvedriften der, som varte fra ca 1700 til 1913. Her er også gapahuk man kan raste i.
Like ved var også traseen for storslalomløypa under NM i 1953. Ytterkollen og Drammen Slalomklubb sto som arrangører for NM i slalom og storslalom, med henholdsvis slalom i Haukåsløypa og storslalom i Ytterkolløypa. Sistnevnte løype var 2000 meter lang og hadde 400 meters fallhøyde.


Fakta/tips til turen

Adkomst:
 
Fra veien mellom Mjøndalen og Konnerud. Følg skilt til Solsetra ved Hagatjern (bomvei). P-plass ved Solsetra.  Ca 2 km å gå ut til Hviteberget på skogsbilvei og sti. Passerer gapahuk underveis, fin å raste i.
Fortsetter man til Narverudgruvene, blir turen ca 4 km  lenger.

Ta med:
Noe godt å drikke eller spise, mens man nyter utsikten
Sitterunderlag
Kikkert

Kart:
Eiker Sør 1 : 20 000 Drammen sør 1: 20 000 Drammensmarka sør 1 : 50 000.

Skrevet av Åshild Woie 14. desember 2020