Fra utsikt til utsikt på Mjøndalsskauen

Foto: Anne G. Wollertsen

Gå fra topp til topp, fra Hølafjell til Leitjennfjellet. En flott, men kupert tur. 

Utrolig hvor fort man glemmer – og hva man ønsker å huske! Turen som her blir beskrevet er det mange år siden jeg gikk sist, og jeg erindrer den som en ganske «flat» tur toppevis bortover fra Hølafjell til Leitjennfjellet… Altså selv om det går fra topp til topp!

Ble derfor en smule overrasket da det for noen uker siden viste seg at her gikk det opp og ned og opp igjen – flere ganger! Ikke store høydeforskjellene, riktignok, men noe utfordrende for knær og føtter med litt klyv og steiner – særlig fordi man gikk i lette joggesko (dog med godt grep), og ikke i fjellstøvler.

Uansett – turen fra Øvre Fisketjenn via Traurennplassen, Hølafjell, Vestknabben og Røysa fram til Leitjennfjellet/Øvre Leitjenn er en trivelig tur over åpne flyer, gjennom trange dalsøkk og over små myrer. Oppe på toppene er det flaberg og knortefuruer, og utsikter både mot sør og nord og øst.

Like etter start passeres Traurennplassen hvor Andreas Dammyr holdt til. Han arrangerte i perioden ca 1920 - 1950 de meget populære påskehopprenna/Traurenna i Trollheimsbakken like ved, og han hadde flotte egenlagde tretrau som premier. Ei infotavle er oppsatt på stedet.

Så bærer det opp på Hølafjell og fine flyer før man dukker ned i en liten dal og opp igjen på Vestknabben. Første toppen, den til venstre for stien, har en morsom form og en flott utsikt nordover – her ser du Norefjell og den karakteristiske Hestjuvnatten i det fjerne, om været er med deg. Så er det ned igjen, og på ei myr - med ei lita hytta på opp til venstre for deg – er det et blåstikryss. Her tar du til høyre, et gammelt skilt viser Øvre Leitjern 0,9 km og Bremsetjern 5,0 km. Følg blåmerkene, og du kommer snart opp på Røysa, også den en åpen, fin topp. Siste «nedtur» ligger nå foran deg, og snart er du på Leitjennfjellet med Øvre Leitjenn like ved. Ta deg en rast på benken på østsiden av fjellet og skue mot Liertraktene. Følg så gjerne den umerka stien vannet rundt, og du kommer innom en flott gapahuk oppsatt av Mjøndalen jeger- og fiskeforening og som er til fri benyttelse, står det der. Der er utstyr for en kaffetår og steiking av selvfisket fisk til stede, også, i tillegg til å gi ly for vær og vind.
Retur samme vei.

God høsttur!

Turtipset er skrevet av Anne Gallefos Wollertsen 

Fakta/tips til turen

Utfartsted:
Kjør Sirikjerkeveien fra Hagatjern på Mjøndalsskauen, eller fra Vestfossen, da kalt Såsenveien (bomvei, kun kortbetaling). Ta av i stort kryss i Krambudalen inn på Slettfjellveien og følg denne til parkering ved Øvre Fisketjenn.

Kart:
Turkart Eiker Sør – Mjøndalsskauen/Sirikjerke
1: 20 000

Ta med:
Kikkert 
Sekk med niste og drikke
Klær etter vær
Fjellsko anbefales

Annen info:
Turens lengde tur/retur er totalt ca 12 km.
Ruta er skiltet og blåmerket fra P-plass ved Øvre Fisketjenn. Følg skilting og blåmerker til Traurennplassen, og så videre derfra.

Skrevet av Åshild Woie 3. oktober 2020