Garsjø rundt

Foto: Havva Ince

Garsjø, et av Finnemarkas mange flotte vann, kan du komme helt opp til med bil. Parker ved Eiksetra og start turen der.

Høsten gir et fantastisk fargespill i skogen og på fjellet. Det er en tid hvor alle burde komme seg ut, og nyte turer og synet.

Som nærtur vil jeg anbefale en tur Garsjø rundt, i Lier.
Garsjø er et av Finnemarkas mange flotte vann. Du kan komme helt opp til Garsjø med bil. Både Eiksetra og Garsjøkoia, begge DNT Drammen og Omegns turisthytter, ligger ved dette vannet.
Garsjø var vannkilde for Lier fra 1970 til det ble frigitt til friluftsaktiviteter i 2007.

Det er etablert en sti rundt vannet. På sørsiden går den på grusveien, mens den nordlige delen går på sti. Det er på den nordlige siden av vannet du kommer høyest opp, og får den beste utsikten over vannet og store deler av Finnemarka. Stien har nettopp fått nye klopper, så det skal være mulig å gå tørrskodd rundt.
Garsjø innbyr også til fisking, padling og svømming om sommeren. På vinteren er det muligheter for isfiske, og skisporet går over vannet.

Vest i Garsjø hvor vannet renner ut, ligger den flotte gamle kistedemningen innenfor den moderne betongdemningen. Kistedemningen består av en «kasse» av tømmerstokker som er fylt med stein. Et flott kulturminne.

På østsiden av Garsjø ligger den store fine vollen Martinsløkka, som blir benyttet som beitemark for sauer og kyr. Slik holdes kulturlandskapet åpent. På Martinsløkka lå det flere sætre og plasser, nå ses bare ruinene etter noen av dem. På vinteren er Martinsløkka Liers skistadion.

På Eiksetra finner du også Tarzanløype du kan besøke, og utfordre deg selv.

På området står også ei gammel sag, som er restaurert av Lier Historielag i samarbeid med Lier kommune og Lier skogeierlag. Den er nå fullt brukbar. Etter at innhuset på Eiksetra brant i 1952, ble materialene til det nye huset skåret på denne saga.

Har du ønske om en lengre tur enn bare runden, er det mange stier å gå i alle retninger, f. eks til Skimten, Storsteinfjell eller Eggekollene.

​​​​​​​Turtipset er skrevet av Jeanette Zetterstrøm
 

Fakta/tips til turen

Utfartsted:
Fra p-plass på Martinsløkka, Eiksetra eller Solvang

Kart:
Finnemarka 1:50 000

Ta med:
En liten dagstursekk med litt snacks og drikke, om du vil ta en rast langs vannet underveis. 

Foto: Jens Petter Ørjansen

Skrevet av Åshild Woie 26. september 2020