Skibergfjell - Vestfjellet

Foto: Bernt Arild Torstrup

Dagstur til de to høyeste toppene i gamle Vestfold. 

Samlere av kommunetopper har nå fått nye topper å bestige som følge av kommunereformen, men i dagens Holmestrand er det ikke bare derfor kommunens høyeste topp må bestiges på nytt.
I 2017 ble det oppdaget ved kontrollmåling at Hofs, nå Holmestrands høyeste topp var feil. Skibergfjell hadde i alle år vært den høyeste toppen i Vestfold og vært 632 meter, kontrollmålingen viste at den var 633 meter. Men verst av alt nabotoppen 800 meter unna var 634 meter, så nå er høyeste punktet i Holmestrand Vestfjellet. Årsaken til feilen er så enkel som at Vestfjellet aldri har blitt målt før. Slike feil kan være flere steder i Norge, da alle topper ikke er målt.

For å kunne drive tindebestigning i Holmestrand tar vi og kjører sørover på E18 og tar av mot Eidsfoss ved Hanekleiva. Vi følger fylkes vei 319, og følger skilting mot Eidsfoss. Like før Eidsfoss finner vi skilt mot Skibergfjell. Ved å følge denne veien slipper vi unna mange høydemeter. Veien er bomvei, og det koster kr. 80 for å kjøre veien. Betalingen foretas med bankkort. Vi følger veien oppover. Jeg valgte å parkere ved Stokkestua, men det er også mulig å kjøre litt lenger inn hvor det er en parkeringsplass midt i rundløypa.

Vi går forbi Stokkestua og følger veien ett stykke oppover hvor vi møter de blåmerkene stiene. Her er det merket mot Skibergfjell i begge retninger. Vi valgte å gå til topps via Gausesetra. Her starter vi inn på sti og litt skogsbilvei før vi kommer til setra. Her er det fantastisk flott utsikt mot Vestskauen og Konnerudmarka, og det passer bra med en liten pause her. Vi følger stien videre vestover, vi skal tross alt til topps på Vestfolds tak. Litt før toppen er stien lagt om på grunn av ras, men stien er svært godt merket så vi kommer oss opp til vårt første mål, Skibergfjell. Her ser vi først det nye telekommunikasjonstårnet og restene fra det gamle fra 1876, som er gjort om til en bauta over Skibergfjell.

Når dere går videre mot Vestfjellet må dere være observante på stien, vi har gått i feil retning to ganger, følg stien bak skiltet og gå mot vest. Etter 500 meter er det merket mot Vestfjellet. Denne stien er forholdsvis ny, da man tidligere ikke gikk den omveien. Ved å gå omveien oppnår man ikke bare å bestige Holmestrands høyeste topp, Vestfjellet, men vi får også en fantastisk utsikt. Her kan vi se både Gaustatoppen og Knuten på Kongsberg, og noen påstår at de har sett Færder fyr, noe jeg betviler. Dette er også stedet jeg anbefaler å nyte matpakka.

Tilbake følger vi stien til Dovrefjellveiskillet og tar veien ned til bilen. Turen går i hovedsak på god sti i furumoer og bjerkeskog, og på skogsbilvei, og turen er på rundt mila. Turvante barn kan fint gå denne turen.

Turtips og bilder av Bernt Arild Torstrup

Fakta/tips til turen

Utfartsted:
Stokkestua

Kart:
Ytre Oslofjord, 
1: 50 000

Ta med:
Kikkert, niste og drikke.
Klær etter vær.

Skrevet av Åshild Woie 7. september 2020