Tverråsen - spektakulært og bynært

Foto: Anne Gallefoss Wollertsen

Det er ikke langt man trenger å dra for å få fantastisk "høyfjellsterreng" og vidstrakt utsikt, og denne plassen er like fin sommer som vinter. 

Som småbarnsfar har jeg lært å sette pris på de bynære turmuligheter. Med bæremeis som turrekvisitt blir rekkevidden noe begrenset, men Drammen tilbyr et utall med kortreiste turgodbiter.

En av disse er rundturen fra Landfalltjern via Goliaten, Tverråsen, Tverken og tilbake til Landfalltjern. En tur på ca 12 km.

Vi starter på parkeringsplassen på Landfalltjern og følger skogsbilveien mot Tverken i ca 1 km til stikrysset rett etter Myrstua. Her forlater vi den godt befolkede hovedfartsåren, og tar til høyre inn på blåmerka sti som tar oss forbi Klemmehøgda, videre mot Heia og Goliaten. Stien går i spennende og ganske kupert terreng, og tilbyr mer av skogens ro enn alternativet forbi Tverken.

Ved Goliaten er det tid for dagens første rast. DNT-hytta Goliaten kan bookes for overnatting, men er pga korona ikke tilgjengelig for dagsbesøk. Området rundt er imidlertid svært vakkert, og egner seg godt for nistespising og et forfriskende bad.

Etter oppholdet ved Goliaten, tar vi turen opp på Tverråsen. Vi følger stien øst for Tverråsvann til vi kommer til «Dronningslepet». Dette partiet i stien er svært bratt, og en ordentlig utfordring med bæremeis. Vel oppe blir man belønnet med en fantastisk vidstrakt utsikt hvor vi skimter Blefjell i det fjerne. Etter å ha fått igjen pusten og blodsukkeret forsetter vi den spennende stien sørover langs kanten av åsen, ned forbi Klunken og via den blåmerka stien videre til Tverken. Her gjør vi nok en velfortjent rast, og inntrykkene fordøyes med en is før vi går løs på siste etappe ned hovedtraseen til Landfalltjern.

Denne rundturen er midt i blinken om du er ute etter en middels krevende dagstur i variert terreng, med fine raste- og bademuligheter og fantastisk utsikt. Turen innebærer en del stigning på til dels krevende sti. Kanskje ikke ideelt for bæremeisen, men med god tid og flere stopp på veien er det en svært flott turopplevelse.

God Tur!

Skrevet av Sveinung Toft.

Fakta/tips til turen

Utfartsted:
I dette tipset - Landfalltjern.
Eiksetra og Nerdammen er også bra utg.punkt.

Kart:
Turkart Drammensmarka, 
1: 50 000

Ta med:
Kikkert, niste og drikke.
Klær etter vær.

Annen info:
Goliaten DNT-hytte er stengt for dagsbesøk ifm Covid 19, men hytta kan bookes i sin helhet på døgnbasis. Booking via https://drammen.dnt.no/hytter

Foto: Anne G. Wollertsen

Skrevet av Åshild Woie 2. september 2020