Kultur og historie på Koboltgruvene

Utsikt fra Hoggvarden
Utsikt fra Hoggvarden Foto: Anne G. Wollertsen

En fin rundtur med både historie, kultur og utsikt, med start ved Koboltgruvene.

På Koboltgruvene på Modum er det lagt vel til rette for en spennende rundtur i et unikt, historisk miljø. Langs hestevei og sti går turen om Skuterudsetra, hvor det på 1870-tallet var servering. Så rusler man videre til tufter etter boplassene bak stolte Hoggvarden (Skuterudhogget).
Turen er merket fram til stikrysset ved husmannsplassen Retrum. Fortsett derfra langs den blåmerka "Haugfosstien" fram til nytt stidele, hvor stien fra Bjørndalen kommer inn på. Ta til venstre her forbi ei rødmalt hytte, og følg "Kultursti" videre. Etter 500 meter i motbakke, er det nytt stidele med skilting og merking via Hoggvarden. Følg denne, og nyt den storslåtte utsikten! Først mot vest, og deretter mot sør og øst.
Det er flott å raste ved trig-punktet på Hoggvarden. Her kan man nyte storveis utsikt, og samtidig reflektere over at det på 1840-tallet bodde flere titalls familier på bygselplasser under fjellet.
Fra Hoggvarden er det merket sti via Sørgruvene tilbake til utgangspunktet.

​​​​​​​Turen er middels tung, og om lag 9 km lang. Man starter fra den lille P-plassen utenfor porten opp til gruveområdet, og går bratt opp veien til Gruvetråkka hvorfra det er skiltet.
Turen kan også kombineres med en tur rundt de enorme dagbruddene Nord-gruvene og Sør-gruvene.

I turisthytta Koboltkoia kan man på forhånd booke seg inn og ha en trivelig overnatting i unike historiske omgivelser. Hytta er opprinnelig Lofthus gamle skole fra Snarum, bygget i 1860. Den er laftet, restaurert ved gjenbruk av gamle materialer og innredet med mye tidsriktig inventar med stor hjelp fra Blaafarveværket. Hytta ligger flott til ute på en enorm slagghaug/tipp på Nordgruvene med fantastisk utsikt mot Modum, Ringerike og Tyrifjorden.

God tur!

Skrevet av Anne G. Wollertsen, etter inspirasjon fra Hans Petter Eriksen/Ut på tur Modum

Fakta/tips til turen

Utfartsted:
Koboltgruvene i Modum

Kart:
Turkart Modum 1: 50 000

Ta med:
Kikkert, niste og drikke.

Annen nytt info:
Overnatting på Koboltkoia
https://ut.no/hytte/10657/koboltkoia

Om Blaafarveværket: www.blaa.no

Bjønnejota
Bjønnejota Foto: Anne G. Wollertsen

Skrevet av Åshild Woie 31. august 2020