Ebbestadvannet i Svelvik

Svelvik er ikke bare kyst og skjærdgårdsidyll. I denne delen av nye Drammen kommune er det utrolig mye flott utmark som er lett tilgjengelig. 

Når jeg tenker på Svelvik, så tenker jeg først og fremst på sol og sommer, Drammensfjorden, kyststiene, bade- og fiskeplassene og på kommunesammenslåingen. Jeg må innrømme at jeg ikke hadde særlig kjennskap til turmulighetene i Svelvikmarka. Jeg som jobber med inkludering, kunne ikke ekskludere denne delen av Drammen, og bestemte meg derfor for å ta søndagsturen i Svelvikmarka.

Jeg gikk inn på UT.no, som er Norges største turportal på nett hvor du kan finne inspirasjon, tips og turforslag, og fant ut at Ebbestadvannet kunne være et fint turmål som var lett overkommelig med en valp på 12 uker. Etter å ha gått turen, kan jeg absolutt anbefale andre å gå denne turen.

Hvordan kommer du fram:
Når du kjører fra Drammen mot Svelvik, vil du etter hvert komme til en rundkjøring like før Shell Svelvik. Fra denne rundkjøringen tar du til høyre, og kjører forbi Ebbestad gravlund. Etter 200 meter vil du se en stor parkeringsplass på venstre side, som heter Parkering Ebbestad. Turen starter fra denne parkeringsplassen, og fortsetter på bred grusvei med veldig lite stigning. Turen passer derfor utmerket for de med barnevogn, rullestolbrukere og de som ikke ønsker å gå i kupert terreng. Vi brukte litt over en time med en liten valp som måtte snuse på alt langs turstien. Vi hadde tatt med oss badetøy med plan om å hoppe ut i tjernet, men ble gjort oppmerksomme på av skiltet oppe ved vannet at dette var drikkevannskilden til Svelvik, og dermed forbudt med bading. Det er utrolig viktig å opptre aktsomt så drikkevannet ikke forurenses.

Fra demningen er det flere stier som går innover i marka. Vi valgte å gå i retning Vassås kulturminnepark, som ligger på høyre side av stien som går langs vannet. Er du interessert i historie, må du ta turen innom og se gamle hustufter som formidler en historie fra en fortid som var svært forskjellig fra vår egen tid.

Fakta/tips til turen

Utfartsted:
Ebbestad parkering, opp fra Shell Svelvik.  

Kart:
Ytre Oslofjord, 1:50 000

Ta med: 
Niste og drikke i tursekken
Sitteunderlag
Gode sko

Begge fotos: Havva Ince

Skrevet av Havva Ince 13. juni 2020