Himmelstigen til topps på Hvittingen

Himmelstigen opp til Hvittingen i Holmestrand
Himmelstigen opp til Hvittingen i Holmestrand Foto: Bernt Arild Tostrup

En lite brukt og ganske bratt tur opp til en av Holmestrands høyeste topper.

Hvittingen var tidligere Holmestrands høyeste topp på 404 moh og kan bestiges fra flere kanter. En av de minst brukte, er den jeg vil anbefale i dag. Fra Sande tar vi veien mot Hof og svinger inn i Odderudveien ved Eplerød. Kjør to til tre kilometer på veien til dere finner en stor parkeringsplass merket med Tjuvborgen på vestsiden av veien. Vi går tilbake og krysser Odderudveien. Her starter en blåmerket sti. Starten på turen er rimelig flat, vi passerer Hvittingsrudtjernet og går mot motorveien(E18). Når vi kommer til motorveibrua, går vi under og starter på stigningen. Vi følger en gammel kjerrevei oppover, og et stykke oppe i lia går den blåmerka stien mot sørvest, men jeg velger å følge veien rett oppover. Når vi passerer et tårn som står til nedfalls på venstre side skal vi ta stien som går til høyre. Ved tårnet har vi fin utsikt over Eplerød og mot Bergsvannet.  Det er ikke lange biten før vi nå møter den blåmerkede stien igjen, og da tar vi hardt til venstre og følger stien oppover. Her møter vi stiens bratteste parti og vi skjønner hvorfor stien er kalt Himmelstigen.

På Hvittingen er det et utsiktstårn som gi oss god utsikt i alle retninger og det er også et telekommunikasjonstårn. Vi ser både Norefjell, Oslofjorden, Hillestad og mot Eidsfoss fra toppen av utsiktstårnet. Jeg skulle gjerne ønsket at det ble hogget litt trær på toppen, da hadde utsikten mot Holmestrand og Oslofjorden blitt enda bedre.

Jeg anbefaler at dere registrerer besøket på Hvittingen i «SjekkUT»-appen.

Nedturen tar jeg ved å følge den blåmerkede stien hele veien. Oppstigningen gir meg puls, men føles ikke skummel da de 350 høydemetrene tas i skogen uten at det føles luftig.

Hvittingen kan også bestiges ved å følge veien fra Holm i Sande eller ved å følge blåmerket sti fra toppen i Hanekleiva. Veien fra Holm går via Oreberg gård og Orebergvannet, og er bratt, men fullt mulig å gå med barnevogn. Fra Hanekleiva er stien dårlig merket, men denne stien er den som er minst krevende.

Skrevet av Bernt Arild Tostrup.

Fakta/tips til turen

Utfartsted:
Odderudveien ved Eplerød

Kart:
Ytre Oslofjord, 1:50 000

Ta med: 
Kikkert
Nist og drikke i tursekken
Sitteunderlag
Gode sko

Foto: Bernt Arild Tostrup

Skrevet av Åshild Woie 6. juni 2020