På gammel ridevei i Sigdal

Rideveien Eidal - Prestfoss
Rideveien Eidal - Prestfoss Foto: Hans Petter Eriksen

Denne uka kan vi friste med en flott tur i Sigdal, etter inspirasjon fra turleder Hans Petter Eriksen i turgruppa «Ut på tur Modum & Sigdal».

Turforslaget er en historisk tur på den gamle ride- og gangveien, Gamleveien/Bergveien, mellom Eidal og Prestfoss. Den er blåmerket fra Bergan (FV 2820) til Vik. Dette er en fin vandring på god skogssti gjennom glissen og småkupert furuskog og over svaberg i noe av det gjeveste terrenget i Sigdal. Underveis finnes det både kulturminner, rasteplasser og flotte utsiktpunkt. Stedsskilt er satt opp ved Flåbekk, Kvennbekken (rester etter gammel mølle) og Tollefsplassen. Man passerer også flere kast. Et kast er ei røys der de forbipasserende har lagt på stein, enten for å markere en hendelse, et dødsfall, eller for å få hell og lykke på reisa.

Turen er lettgått, og på drøye 5 kilometer hver vei. Det kan være lurt å starte fra Bergan, og gå fram til rasteplassen på Tollefsplassåsen. Hvis en snur her, så blir det om lag 8 km tur-retur.

Underveis kan man, om ønskelig, legge inn en avstikker nordover og opp til Berganvarden, 542 moh. Opp hit er det ca. 2,5 km i jevn stigning. En knapp kilometer fra varden er det et krigsminne i form av ei minneplate:
350 meter nord for selve varden er det et slipp-sted fra 2. verdenskrig. Det kom 15 containere med fly fra England som ble sluppet på myrene her natt til 23. februar 1945. Containerne inneholdt våpen, ammunisjon, sprengstoff og mat, støvler, klær, sanitetsutstyr m.m. til hjemmefrontstyrkene. Gutta på skauen var avhengige av å få disse forsyningene fra England, og i alt kom det rundt 750 vellykkede slipp til Norge under krigen. I Sigdal kom de første flyslippene høsten 1944, og det siste var 25. april 1945.

Turen til Berganvarden er også skiltet og merket som ei rundløype fra Bergan, på om lag 10 km.


God tur!

Fakta/tips til turen

Utfartsted:
Ved Bergan på fylkesvei 2820. Kjør til Eidalsroa ved Soneren, ca 8 km vest for Prestfoss.

Kart:
Sigdal - Rollag 1:50 000

Ta med:
Niste og drikke,
Ekstra tøy
Kart 
Kikkert