Løvøya i Horten

Løvøya kapell
Løvøya kapell Foto: Bernt Arild Tostrup

På denne fine øya med fine utsiktspunkt utover Oslofjorden, finner du både Prekestolen og Jesusbukta samt fire SjekkUT-poster. 

Jeg, som opprinnelig rogalending, følte meg hjemme når jeg så navner som Prekestolen og Jesusbukta på steder jeg kunne passere på Løvøya

Vi kjører E18 sørover til Kopstad og følger fylkesvei 310 videre retning Horten, Kjør så av veien ved Falkensten Bruk, her er det skiltet til Falkensten og Løvøya. Videre kjører vi retning Løvøya, og parkerer ved Vadfiskerstua eller ved Løvøya Kapell. Her følger vi Løvøyveien sydover til vi møter brua over til Mellomøya. Her er veien sperret da Mellomøya er militært område. Vi følger da stien mot øst og går like forbi Oslofjorden friluftsråd sin hytte Løvøysund. Det er ikke langt før stien blir bratt og ulendt, men den er rimelig godt sikret med tauverk. Her møter vi først Prekestolen hvor det er god utsikt over Oslofjorden. Deretter møter vi avstikkeren Røverstien, denne kan vi gå, men husk å snu før du kommer for langt, da det etter hvert blir veldig smalt. Ved avstikkeren er det en veldig bratt nedstigning, her er det opplyst om en alternativ sti, som anbefales hvis det er veldig vått. I denne nedstigningen finner vi Røverhulen. Når vi kommer ned til vannet skal en hønsestige forseres som fører oss forbi et bratt parti, og da er vi i Jesusbukta, som fikk sitt navn etter at noen ungdommer malte «Tro paa Jesus» på en stor stein her på slutten av 40- tallet. Bukta heter egentlig Østre Veggbukt.

Fra Jesusbukta følger vi veien tilbake til utgangspunktet. Like etter at vi passerer en bom tar vi veien som går mot høyre, den fører oss tilbake til Vadfiskerstua.  Før dere drar fra øya anbefaler jeg dere å ta en titt på Løvøya Kapell som er bygget på 1200 tallet. Like utenfor kapellet finner vi St. Olavsbrønnen, vannet i brønnen ble påstått å ha helbredende effekt, noe jeg ikke fikk testet da brønnen var tom ved mitt besøk.

På denne turen anbefaler jeg dere gode sko. Stien er godt merket, og det er satt opp informasjonsskilt langs veien.

Jeg vil også anbefale dere å ta en avstikker ut på Stormodden, som ligger lengst nordøst på øya. Her er det en fantastisk flott utsikt over Oslofjorden. Denne avstikkeren er ikke skiltet.

Hvis dere har «Sjekk UT» appen så er det totalt fire poster på øya.

Skrevet av Bernt Arild Tostrup.

Fakta/tips til turen

Utfartsted:
Løvøya kapell eller Vadfiskerstua i Horten

Kart:
Ytre Oslofjord, 1:50 000

Ta med: 
Kikkert
Noe godt å spise og drikke i tursekken.
Sitteunderlag.
Gode sko.

Skrevet av Åshild Woie 28. mai 2020