Vardåsen - tur til "varslingshøyden"

Foto: Carl Leegaard

Den godt synlige høyden i nærheten av Dikemark i Asker.

Vi får høre fra alle kanter og kanaler at vi skal holde avstand til andre folk. Fint. Det hjelper på smittespredningen. Vi får høre om å gå en tur, gjerne i nærområdet. Og akkurat det skal vi ikke kimse av. Det er overraskende hvor lite kjent en ofte er rundt der en bor. Lettest å kjøre til de kjente utfartsstedene og følge strømmen. Men ikke nå. Nå skal vi gå våre egne veier, og aller helst stier. Finne et område hvor det er lite folk i nærheten av der du bor, men det er ikke helt enkelt i disse tider. Aldri har vi vel sett så mange som går tur som nå. Vi er flinke til å gi plass når vi møter andre, og nærmest skuler på hverandre om de ikke snart skal gi plass. Vi kan jo være i risikosonen, skal vite. Nå er tiden for å gjøre seg litt kjent utenfor stuedøra, eller en kort kjøretur unna. Gå til den høyden eller vannet som en har tenkt på en stund, eller ofte kjører forbi når du skal på jobb. Er det en sti rundt vannet kanskje? Ofte er det stier på kryss og tvers, og engstelsen kan komme smygende når du tenker at du ikke finner veien hjem. Det er best å bli hjemme. Nei da, det er nå du skal finne frem den lille sekken din, noen gode sko, en lue kanskje og noen vanter. Det er tross alt bare april. Ta med en flaske vann og en tynn boblejakke eller litt tjukk genser. Godt å ha på noe varmt når du skal stoppe og spise matpakken din. Legg det i sekken og kjør evt. kun et kort stykke for å utforske den høyden, toppen, vannet eller skogsområdet som ser litt tiltrekkende ut. Turen blir som kjent til mens du går.

Jeg selv har gått mye i mitt nærområde på Lierskogen, og ellers i Lier og Drammensmarka. Rundt oss har vi mye skog, stier og topper, men jeg foreslår et turmål som jeg synes du bør ha vært: Vardåsen i Asker. Riktignok må du kjøre litt, men fortsatt i et nært område. Fint terreng, krokete furuer, riktignok en del oppover, som det gjerne er når en skal få utsikt. Den godt synlige høyden i nærheten av Dikemark. Et glattskurt fjell om du ser den fra Dikemark, og en skogkledd ås fra andre kanter.

Det er mange steder du kan starte. Stier fra kjørevei og opp mange steder. Jeg startet fra Gullhella stasjon, hvor det er parkeringsplasser. Kjørte til Asker og videre ut på Røykenveien retning Heggedal. Ta av til høyre inn Norddalsveien og følg skilt til Gullhella st. Derfra er det en times gåtur opp til første utsiktspunkt. Derfra ser du hjem til din egen stue, sånn cirka, Oslofjorden, trær som står i veien, selvfølgelig (det gjør det jo alltid), Storsteinsfjell og Kraftkollen. Følg skilter videre helt til toppen, halvtimes tid til. Det er herfra du skal føle mestringen blomstre med jakken på som verner mot en vind som burde vært varmere.

Veien ned kan gjøres så lang eller kort du ønsker. Mange stier som fører deg nedover. Å gå ned Vardåsen skisenter (slalombakken) er kanskje det raskeste, men ikke spesielt spennende. Et godt tips er å se på www.ut.no/kart først. Jeg gikk runden om Åbortjern og så tilbake til bilen.

Det er en del historie rundt fjellet Vardåsen, og dens rolle for lenge, lenge siden. Gjør et søk på det store internettet i forkant, ha lastet ned appen DNT SjekkUt, og les litt om historien.

Ønsker deg en god tur med utsikt hjem.

Skrevet av Carl Fredrik Leegaard.

Fakta/tips til turen

Utfartsted:
Gullhella stasjon eller Vardåsen kirke

Kart:
Indre Oslofjord, 1:50000.

Ta med: 
Gjerne litt mat og drikke og et ekstra lag tøy i liten tursekk.
Kikkert.

Skrevet av Åshild Woie 18. april 2020