Sykkeltur langs gamle Lierbanen

En sykkeltur ned langs gamle Lierbanen er en relativt enkel sykkeltur på ca 2 mil fra Sylling til Lierbyen.


Her kan de yngste være med og oppleve den vakre Lierbygda bra ”baksiden” der traseen går i fine skjæringer gjennom hestehager, flotte gårdstun, eplehager og jorbærfelt. Turen starter i Sylling ved Skjeggerud øst for Tronstad, like ved innkjøringen til golfbanen på Holsmark. Her begynner merkingen av traseen til den gamle Lierbanen.

Lierbanen var en smalsporet jernbane som var i drift fra 1904 til 1937. Den gikk fra Lierbyen i sør og til Svangstrand i nord der passasjerer kunne ta båt videre over Tyrifjorden. Den fraktet også mye tømmertransport langs jernbanen. Det som er flott med jernbanetraseer, er at de er jevne og slake. Dette merker du når du sykler nedover Lierdalen. Den ordinære veien langs Vestsidevegen går opp og ned over moreneryggene nedover dalen. Liebanens trasè derimot, går i slake fine buer og skjæringer midt i dalen.

Fra Skjeggerud skal du rett sørver før du tar av mot vest og gjennom to heste-hager. Husk å lukke portene etter deg. Nå kommer det en bratt bakke til Bruenga, der tar du til høyre over Nordelva før du svinger sørover igjen like etterpå.

Før Linløkka blir det mye stor stein noen hundre meter etter at vårflommen har vasket vekk grusen. Når du er på Linløkka er det stort sett grusveg videre forbi Sjåstad der du skal over elva Glitra. Her har vegen fått navnet Banevegen og du passerer store fine gårder og hestehager. På Meren ligger et gigantisk sandtak som kan være vel verdt en liten avstikker før du triller videre forbi Utenga og krysser hovedvegen på Egge.

Fra Egge går grusveien parallelt med hovedvegen sørover. På Renskaug må du ut på hovedvegen noen hundre meter, men i det du ser Lierelva igjen på venstresiden, kan du svinge ned til elva forbi en flott gammel steinbru. Her har kommunen anlagt en fin gang- og sykkelsti med små fiskeplasser langs Lierelva. Følg stien til du ender opp midt i Lierbyen sentrum. God sykkeltur i vakkert kulturlandskap.

Tipset er skrevet av Pål Malm. 

Link til kart over ruten finner du her.
​​​​​​​Delt av Allan Jensen. 

Fakta/tips til turen

Utfartsted:
Sylling

Kart:
Finnemarka 1:50000.

Ta med: 
Lappesaker til sykkelen.
Niste, drikke og et ekstra lag tøy i liten tursekk.

Annet:
Det er best med grove dekk på denne turen.

Fotos: Pål Malm

Skrevet av Åshild Woie 13. april 2020