Blektjern og Strømsåsen

Foto: Terje Prestårhus

En perle i et turområde på Drammens sørside, hvor du kan gå på kryss og tvers uten å gå samme sti to ganger.

Blekktjernet er vannet som står merket på kartene og Blektjernstua er den røde DNT stuen som tidligere var damvokterbolig. 
Hytta har nå 8 soveplasser (stengt pr april-20 pga korona), og uteplassen er godt tilrettelagt med gapahuk og lavvo, og er en god plass å nyte matpakka og et flott mål for en tur.

Turen kan starte flere steder. Korteste vei å gå er fra Drafnkollen. Fra parkeringen ved Drafnhuset følger du grusveien i jevn stigning mot Blektjern.  En koselig grusvei som er fin for barnefamilier, mosjonister, syklister, barnevogner og personer med nedsatt funksjonsevne. Etter en snau kilometer er du fremme. Ta deg litt tid her. Har du barna med kan dere teste den kule Tarzanløypa som er laget i skogen ved gapahuken.Kanskje tar du også med fiskestangen opp til Blektjern. Det er fisk i vannet og det er flere steder rundt vannet hvor du kan trene deg med fluestangen.

Du kan også nå Blektjern ved å gå fra Haddelandsdammen på Konnerud. Du kan velge å følge grusveien til Kølabånn og til hytta, eller du kan legge turen om Haukåstoppen og nyte storslagen utsikt, før du gå bakkene nedover til Kølabånn og Blektjenstua.
Du kan også starte turen på Konnerud Stadion og ved Svensedammen skole, herfra er det god stigning på grusvei før du kommer til Kølabånn og deretter til Blektjern.

Den lengste veien til hytta går fra Galterud og om Hellashytta til Kølabånn og Blektjern.
Som du forstår er Kølabånn et kryss hvor alle veier føret til. Om du skulle være usikker på veien kan du alltids spørre andre turgjengere om veien til Kølabånn og ha det som utgangspunkt, for i Strømsåsen kan du gå mange veier på kryss og tvers uten å treffe på samme sti to ganger.

For mange vil Blektjern kun være noe man passerer på en lengre tur og hele dette området er også perfekt for sykling. Ønsker du en lengre tur er Risdalstårnet et flott utsiktstårn hvor du på godværsdager kan se helt til Holmenkollen og Gaustatoppen. Det samme er Drammens Geografiske Midtpunkt som ligger på vei fra Kølabånn mot Konnerud Stadion. Stiene i åsen er skiltet og det skal være greit å finne frem, emn vi anbefaler allikevel å ta med kart. Følg med underveis og lær deg kartbruk!

God tur!

Fakta/tips til turen

Utfartsted:
Drafnkollen, Konnerud eller Galterud 

Kart:
Turkart Drammen Sør 1:50.000. 

Ta med: 
Niste, drikke, sitteunderlag og et ekstra lag tøy i liten tursekk.

Skrevet av Thea Hajum Utvik 11. april 2020