Utsiktstur til Vestknabben og Sirikjerke

Foto: Linn Kristin Haavaldsen

Dette turtipset er en god dagstur som tar deg til flotte utsiktspunkter og historiske steder, med utgangspunktet i MIF-hytta på Mjøndalsskauen.

Fra MIF-hyta følges lysløypa til Bremsåsen, og derfra sti ned forbi vestenden av Bremsetjenn og opp til blåmerka og skilta sti mot Kikkut.
Ved Bremsetjern går du gjennom deler av Bremsåsen Naturreservat, som er kjent for sin allsidige flora. Ta deg gjerne tid til en runde i reservatet om du er på tur i juni/juli. Der er det en godt utvikla kalkfuruskog med et rikt innslag av til dels sjeldne karplanter. Ei infotavle gir deg god innsikt i den unike floraen der.
Det er god stigning opp til Kikkut, så i området der passer det å ta en drikkestopp og beundre utsikten over mot nordsiden av Eikerbygdene. Fortsett så videre på den blåmerka stien, men ta gjerne en avstikker på umerka sti til vakre Leitjenna og Leitjennfjellet. Sistnevnte har vyer mot Skoger og Drammen.
Neste høydepunkt er Vestknabben, 577 moh, også med vid utsikt sørover.
Ca 1 km lenger vest kommer du til Kolplassen, hvor det fremdeles finnes ruiner og rester etter bosetning. Grunnmuren og noe redskap er synlige i skogbunnen. Her bodde på første halvdel av 1900-tallet en kar med navn Andreas, med oppnavnet Kol. Han var en dyktig treskjærer, og solgte bl a treskjeer, fat og trau rundt på bygdene. Traua var også premier i «Traurenna» på ski som Kol arrangerte der inne på skauen. Kol var også meget flink til å lafte tømmerhus, samt til å lage hesteseletøy og utføre skomakerarbeid. Det ble også sagt at Kol hadde en egen evne til å helbrede syke dyr. Han var også svært tungerapp, og brukte mange forkortelser når han snakka, – han hadde nærmest sitte eget «språk».
Turens endepunkt er Sirikjerke, 635 moh. Dette utsiktspunktet er oppkalt etter Siri, som var budeie på Hornesetra ved Smøråsen. Når hun hadde behov for en samtale med Vår Herre, gikk hun gjerne til kollen og hadde en andaktsstund. Det sies også at herfra er det utsikt til «sju prestegjeld». Nyt stedet, og utsikten sørover og vestover, før du tar fatt på tilbaketuren.

God tur!          

Fakta/tips til turen

Utfartsted:
P-plass på MIF-htta i Mjøndalsskauen

Kart:
Eiker Sør; Mjøndalsskauen/Sirikjerke 1: 20 000.

Ta med: 
Rikelig med niste og drikke.
Sitteunderlag og et ekstra lag tøy i liten tursekk.
Kikkert.