Hovlandsfjell

Dette turforslag bringer oss til den nordvestre delen av Finnemarka, til Øståsen og vakre og åpne Hovlandsfjell.

Hovlandsfjell har sitt høyeste punkt på 675 moh. Som seg hør og bør er det satt opp et utsiktstårn, og er ikke høydeskrekken for påtrengende, anbefales en tur opp!
 
Kombinér gjerne besøket på Hovlandsfjell med besiktigelse av den enorme Vikersundbakken, Nordens eneste og verdens største skiflyvningsbakke. Kanskje orker du å forsere trappene opp til Vingen på toppen, også? Disse trappene er blitt et populært treningssted.

Vi kjører opp Heggesjøveien forbi hoppsenteret i Vikersund (bomvei), og følger denne helt til P-plass ved enden av veien. Herfra tar vi nordover på traktorvei mot Damheggsjø, og kommer etter hvert inn på gammel blåmerka sti som kommer opp fra bygda. Nå er vi like ved Damheggsjø. Demningen der er mer enn hundre år gammel, og den ble bygget på begynnelsen av 1900-tallet da Damheggsjø var ett av flere vannreservoarer tilhørende Spone Kraftstasjon.

Ved østre delen av sørenden av Damheggsjø kommer det inn en blåmerket sti nordfra. Vi tar der en 90 graders vending, og følger den blåmerka stien sørover. Nå går det slakt oppover, og etter hvert blir landskapet åpent og vakkert med flere idylliske småvann og gammel furuskog. Et par hytter passeres også. Utsiktstårnet dukker etter hvert opp – tør du?

Fortsetter du turen videre, går det etter hvert nedover mot Flagervann og ned åsen til Sponevollen. Vi snur imidlertid før nedstigningen, og returnerer på samme sti et stykke før vi tar av på umerka sti ned åsen rett vest av Kroktjern. Denne stien ender på Heggesjøveien noen hundre meter sørvest for der vi parkerte, og vi rusler veien bort til bilen.

God tur på et vakkert fjellplatå!


Fakta/tips til turen

Utfartsted:
Parkering i enden av Heggsjøveien, opp fra Vikersund

Kart:
Finnemarka 1:50 000.

Ta med: 
Niste, drikke, sitteunderlag og et ekstra lag tøy i liten tursekk.
Kikkert. 

Annet:
Lengde ca 7 km.

Begge fotos:

Hans Petter Eriksen