Tursti Verkenselva

Hammerdammen
Hammerdammen Foto: Thea Hajum Utvik

En vandring i historien  med utgangspunkt i Konnerud stadion.

Tenk deg tilbake til slutten av 1700-tallet… På denne tiden, på Konnerud, var industrien langs Verkenselva en av de største i landet. Verkenselva betød like mye for Konneruds befolkning som Drammenselva betød for Drammen. Flere hunder menn i arbeid i gryn- og kornmøller, siktemølle, masovn, spikerfabrikk, teglverk, sag og tjærebrenneri. Mannen bak alt dette var Christen Hichmann, som i 1777 kjøpte Verkenselva med vannfall, dammer og eiendommer.

11. oktober 2015 var en milepel i Konneruds industrihistorie. 1,5 km kulturminnesti ble åpnet fra Hammerdammen til Stordammen. Første del, fra Hammerdammen til stadion, ble åpnet i 2014. Bak arbeidet med å hogge kratt og skog, opparbeide gruset sti bred nok for rullestoler og barnevogner, sette opp informasjonstavler og hyggelige sittegrupper står Konnerud Rotary Klubb. Finansieringen er ved Gjensidigestiftelsens Turskiltprosjekt.

Ukas turforslag er altså en rusletur – eller løpetur – på denne historiske stien. Løper du, oppfordrer vi deg likevel til å stoppe opp ved informasjonstavlene som gir deg et godt innblikk i industrien langs elva for over 200 år siden. Ta også med deg mat og drikke, for det er flere svært trivelige spiseplasser rundt Hammerdammen og Stordammen. Ved idylliske Hammerdammen er det også bålplasser, og ei bålpanne til fri benyttelse på «Bjørn Dokkas plass». Her kan man tilberede og innta lunsj eller middag. Eller kanskje et deilig ostesmørbrød og kakao til kveldsmat? Tenk så koselig rundt bålet i høstmørket!
Mesteparten av stien går i forholdsvis flatt lende. Unntaket er en bratt bakke ved fossen, men den er overkommelig om man tar seg litt tid. Et lite stykke av traseen nord for Hammerdammen går på asfaltert vei. God tur «i historien»!

Dette er en ca 2 km tursti/turvei fra Konnerud stadion via Hammerdammen til Stordammen. Gruset, bred nok for barnevogner og rullestoler. En bratt bakke. Fine rasteplasser ved Hammerdammen og Stordammen. Flere infotavler om Verkenselvas industrihistorie underveis.

Ved Hammerdammen er det en liten parkeringsplass. Innkjøring fra Verksveien.
Ellers er det parkering ved stadion, som ligger i Jarlsbergveien.

Fakta/tips til turen

Utfartsted:
Konnerud stadion i Drammen

Kart:
Drammensmarka sør, 1:50 000.

Ta med:
Gode, gjerne vanntett sko.
Niste, drikke, sitteunderlag og et ekstra lag tøy i liten tursekk.

Annet:
Husk at det er stor skogbrannfare mange steder nå (pr april-20), så vær varsom med bruk av åpen ild i skogen.