Andersnatten i Sigdal

Foto: Anne G. Wollertsen

Denne markante toppen i Sigdal er nok mest kjent for klatring, særlig i den berømte hvite stripa.
Men heldigvis finnes det andre muligheter for å nå toppen.

«Til topps på Andersnatten – uten klatring» – er en forholdsvis kort tur som gir deg belønning for strevet oppover i form av en storslagen utsikt i alle himmelretninger.

Den korteste løypa går fra P-plassen ved idylliske Andersnattjern (414 moh) og er på ca 1,5 km. Dit kommer du på bomvei fra Hole bru i Sigdal.
På P-plassen finner du informasjonstavle om flere turmuligheter og severdigheter i området. Vi følger merket sti på vestsiden av tjernet. Stien går der delvis i myrlendt terreng, og går derfor i partier på gangbane. Etter tjernet starter en jevn og trutt oppstigning, og et stykke oppe finner du en hvileplass med nydelig utsikt tilbake mot vannet og Borofjell. Unn deg en liten pust her, for terrenget blir brattere etter hvert. Etter ca 1 km møter denne stien den merka løypa som kommer opp nordfra, og løypa følges videre oppover. Det er partier som kan være noe kronglete og glatte, særlig ved og etter nedbør, så du må ha sko eller støvler med såler med god gripeevne. Benytt gjerne fjellstøvler, siden ankelstøtte er en fordel. Husk å ta små puste- og utsiktspauser underveis, samtidig som du sørger for påfyll av væske og gjerne en sjokoladebit, rosiner, nøtter eller annet som gir deg energi.
Nå nærmer du deg toppen, og kan velge mellom to ruter den siste biten; en bratt og en «slak». På den bratte stien må man klatre litt, så vi velger den «slake». Vel oppe følger du ryggen sørøstover fram til varden. Høyeste punktet ligger litt lenger nord på 733 moh. Du kan også stikke litt nedover og ut på den delen av natten hvor trigpunktet står, på 719 moh på østsiden - og der går det loddrett ned!
Uansett – utsikten er formidabel på en klar dag: Du ser til 7 prestegjeld. I tillegg ser du Norefjell i øst, Jonsknuten på Kongsberg og Gaustadtoppen i vest.
Ta deg god tid på nedturen - og kanskje har du krefter igjen til en liten tur på naboen Borofjell også!

God topptur!

Fakta/tips til turen

Adkomst/utfartsted: 
Via riksvei 287 gjennom Sigdal. På skiltet vei og bomvei fra Hole bru.

Kart: Turkart Sigdal og Rollag 1: 50 000.

Ta med:
Rikelig drikke og energirik snacks og mat. Kikkert, fotoapparat, vindtett jakke.

Passer for:
Deg som har god kondisjon og kan fote deg i ulendt og bratt terreng.

Se gjerne: http://ut.no/tur/2.4047/

Alternativt kan man bestige Andersnatten nordfra. Den løypa er ca 2 km og starter lavere enn vårt forslag.

Foto over:
Magne Grønvold