Høye kommunetopper med herlig utsikt – også i lavlandet!

Utsikt mot Drammen.
Utsikt mot Drammen. Foto: Åshild Woie

Man trenger ikke reise langt for å finne flotte topper hvor man kan få slående utsikt. I hver eneste kommune finnes det faktisk en høyeste (fjell)topp!!

Man trenger ikke reise langt for å finne flotte topper hvor man kan få slående utsikt. I hver eneste kommune finnes det faktisk en høyeste (fjell)topp!! Det er dog veldig varierende på høyden over havet og dertil storslagen utsikt, med alt fra snaue 30moh på Rogalandskysten til vår høyeste topp i landet Galdhøpiggen i Lom kommune på nesten 2469 moh.
I Drammen var høyeste topp Annevannshøgda med 557,4 moh. Nå er det trolig Trettekollen med 607 moh, som var det høyeste punktet i Nedre Eiker kommune før. I Lier er det Bjønnestillinga sør med sine 632 moh., mens Øvre Eiker kan trone med Myrehogget på hele 707 moh.* 
Jeg vil derimot trekke frem en høyeste kommunetopp nær oss, som ligger lett tilgjengelig og med storslått utsikt. I Hurum, nå Asker kommune, finner du Stikkvannskollen, med sine beskjedne 361 moh. Hvem hadde trodd at man her skulle få en fantastisk 360 graders utsikt, hvor man på gode dager bl.a. kan se Oslo og Oslofjorden – både indre og ytre, Drammen og Drammensfjorden, Norefjell, Vassfaret, Gaustatoppen og Mælefjell i Seljord. Man blir rett og slett imponert over hva denne lille toppen kan tilby!
Og det er lett å komme hit! Langs riksvei 289, omtrent midt mellom Sætre og Klokkarstua, finner man en stor parkeringsplass på østsiden av veien. Her er den såkalte Semsporten. Herfra følger man skilting mot Stikkvannshytta, som etter hvert også viser skilt mot Stikkvannskollen. Turen starter et lite stykke på grusvei, før man etter hvert går over i relativt ulendt skogstiterreng. Man skal jo opp noen høydemeter, så man går i jevn stigning omtrent fra start til slutt. Går man litt på, klarer man fint den 3km lange turen på en halvtime. Men da blir man svett i panna, og det er kanskje unødvendig om man skal ta dette som en koselig søndagstur!
Om man har tatt med seg familien på turen og deler av turfølget ikke føler for å gå til toppen, kan denne gjengen fortsette stien mot Stikkvannshytta. En flott hytte som eies av Hurum Turistforening. Hytta ligger nydelig til ved Stikkvannet, og kan leies for overnatting.
Vi anbefaler deg å fylle sekken med en god nistepakke og en termos med noe varmt drikke, og sette av tid til lunsjen en solrik høstdag på denne toppen! Kanskje dette kan bli din første av flere høyeste kommunetopper!
* kilde: www.kartverket.no

Fakta/tips til turen

Utfartsted:
Semsporten langs Rv.289, ca 3km til toppen derfra.

Kart:
Drammensmarka sør, 1:50000

Ta med: 
Niste, drikke, sitteunderlag og et ekstra lag tøy i liten tursekk.
Kikkert. 

Annet:
Ulendt skogsterreng, jamn stigning.
Fin natur, flott utsikt og kulturminne underveis.

Foto over:
Åshild Woie
​​​​​​​
Utsikt mot Asker og Oslo

Skrevet av Åshild Woie 6. april 2020