Til topps på Dugurdmålnatten (427 moh), Øvre Sigdal

Foto: Hans Petter Eriksen

En trivelig og variert tur med flere flotte utsiktspunkter underveis, som er fin å gå tidlig vår da den ligger sørvendt.

Nørdøst ved Soneren ligger den koselige grenda Eidal langs FV 2820. Vel to kilometer videre mot nordvest kommer en til Blekaberg kvor Krøderen Elektro har sin Sigdalsavdeling.
Her er det fin parkeringsmulighet, og det er skiltet og merket sti nordover til Uksåsen og Dungurdmålnatten. Stien ligger sørvendt og snøen tiner tidlig.
Det er en trivelig og variert tur med flere flotte utsiktspunkter underveis.
Dette er elgterreng, og Uksåsen har nok sitt navn med henblikk på at her regjerer storoksene i brunsttida.
Videre nordover har åsryggen glissen furuskog, svaberg og småmyrer. Stien går nedom et dalsøkk hvor Igletjenn ligger litt vest for traseen. Siste biten opp til Dugurdmålnatten er bratt, og krever årvåkenhet. Hjelpetau er festet et par steder for å komme trygt til toppen.
At bygdefolket valgte sitt forsvarsverk, bygdeborgen, her oppe er forståelig. Her er utsikten imponerende med Andersnatten tvers over elvedalen, og med Trillemarkafjell som kulisser. Mot nordøst troner Norefjell, og mot sør ligger landskapet vest for Soneren.
Navnet Dugurdmålnatten skal visstnok ha sin bakgrunn ved at når sola tittet fram over den nakne bergkollen, så var det tid for onnefolket i Båsum å ha dugurd-hvil.

Skrevet av Hans Petter Eriksen.

Fakta/tips til turen

Utfartsted:
Blekaberg

Kart:
Turkart Eggedal, 1:50 000

Ta på/med: 
Gode sko. 
Niste, drikke, sitteunderlag og et ekstra lag tøy i liten tursekk.

Skrevet av Åshild Woie 5. april 2020