Kortreist høyfjellstur på Norefjell

Foto: Anne Karin Lorentzen

Om du ikke liker at det er bare fortau og grønt gress i februar, kan vi anbefale en tur til Norefjell.

Gnistrende kald vinter med skiturer i skog og mark – sånn skal vel februar være? I stedet har vi plussgrader, bare fortau og grønt gress. Fint for noen, ikke optimalt for de som verker etter vintertur, snø og ski. Skal man ha skikkelig vinter, må man opp i høyden. Heldigvis finnes det kortreiste alternativ! Skrimfjella, Blefjell og Norefjell ligger alle mindre enn 2 timer unna byen. Absolutt overkommelig for en helgeutflukt.

Norefjell har kanskje de fleste høyfjellskvalitetene av disse, og tilbyr spennende helgeturmuligheter med opphold på hyttene til DNT Drammen og Omegn:

Tempelseter – Høgevarde
Bilturen fra Drammen til Tempelseter tar ca 2 timer. Fra P-plassen er det enkelt å finne fram til løypa opp til hyttene Nye og Gamle Høgevarde. Den ca 6 km lange løypa er tidvis ganske bratt, og kan være isete. Etter ca 5 km flater løypa ut, og ved Høgevardtjenn kommer hyttene til syne. Nye og gamle Høgevarde er ubetjente, og tilbyr koselig atmosfære og gode bofasiliteter. Om været er bra, er kaféen i gamlehytta åpen i helgene fra 11-16, men husk likevel å ta med den maten du skal spise.

Høgevarde – Toveseter
Turen videre til Toveseter går over Norefjells høyeste punkt Gråfjell, 1466 m.o.h. Utsikten i klarvær er formidabel. Du kan se Høgronden, Gjendealpene, Hardangerjøkulen og Høyåsen ved Halden. Ikke rart området er et populært utfartssted hele året. Etter ca 10 km langs preparert vinterløype, kommer man til punktet der sommerstien krysser vinterløypa, finner man enkleste ankomst til Toveseter. En-to ganger i uka blir det kjørt spor med scooter fra Sandvasseter og videre de ca 2 km fra hovedløypa nordover til Toveseter. Vær oppmerksom på at sporet kan være snødd igjen. Dette kan gjøre løypa vanskelig å få øye på og bidra til krevende skiforhold. Hold deg orientert med kart og kompass og velg brede ski om mulig. Toveseter er ubetjent og byr på lun og god hyttefølelse.

Toveseter – Tempelseter
Returen til Tempelseter går i lett kupert terreng. De ca 9 km er mindre eksponert for vind og vær sammenlignet med forrige dagsetappe. Turen har ingen spesielt bratte utforkjøringer som kan være utfordrende ved skarpt og isete føre.

Rundturen på Norefjell er en perfekt helgetur, om været spiller på lag. Etappene er relativt korte, men likevel krevende nok til at man får følelse av å være på skikkelig skitur til fjells. Hyttene er trivelige, har gode fasiliteter, og senger kan bookes på forhånd. Turen kan anbefales for alle som har litt turerfaring med sekk og ski, men husk på Fjellvettreglene. Norefjell er et værusatt område, og været bestemmer som alltid på fjellet.  

God tur!

Kart: Norfjell Eggedal 1:50 000 (Nordeca)
Andre kilder til info:
Vær: www.yr.no
Skred: www.varsom.no
Hyttene og ruter: www.ut.no og www.drammendnt.no 
Komme seg dit: Buss til Eggedal og taxi til Tempelseter, eller egen bil til Tempelseter.

Les mer om hyttene på www.ut.no.
Samtlige hytter holder åpent hele året, med DNT Nøkkel.

Book ditt opphold på:
www.dntdrammen.no

Skrevet av Sveinung Kjær Tofte 29. februar 2020