Dra til fjells for en skitur

Beihovdløypa
Beihovdløypa Foto: Åshild Woie

Nå som vi skriver januar og det er så lite snø her i lavlandet, kjenner nok en del på litt fortvilelse. Men heldigvis ligger det snø og fine skiløyper i andre deler av fylket vårt!

Øverst i vårt medlemsområde, Hemsedal, er det fine forhold for både nedover- og bortoverski. På langrenn har man muligheter for tur både i skog eller på høyfjellet lett tilgjengelig.
For å få høyfjellsfølelsen mens man fremdeles går i oppkjørte løyper og vil ha mulighet for kaffestopp underveis, er Beihovdløypa et fint alternativ. Denne finner man i Holdeskaret, som er ovenfor skisenteret. Følg veien oppover mot Skarsnuten og følg veien til endes. Der er det parkeringsplass. Her starter i lunt terreng blant fjellbjørk, før man svakt stiger oppover i høyfjellet i litt mer utsatt terreng og mot Flævasshytta. På Flævasshytta kan man få seg en kopp varm drikke og noe godt å bite i (de tar Vipps), før man fortsetter videre på runden. Løypa er lett kupert og man får en gøyal nedkjøring på slutten. Runden er også knyttet sammen med skisenteret gjennom Systerskarløypa.
Om været er dårlig eller man ikke vil opp på fjellet, finnes det også flotte løyper på Gravset som ligger ca 5 km fra Ulsåk sør før Hemsedal sentrum. På Gravset kan man velge mellom oppkjørte løyper fra 2 til 32 km, og de korteste løypene er også opplyst. Det er flotte løyper og fint terreng for små og store. Ved parkeringen finnes det varmestue og kafé og morsomme små bakker som de minste kan leke seg i.
Ønsker du å gå en litt lenger tur kombinert med overnatting, kan vi anbefale turistforeningens hytte Kljåen i Grøndalen rett nordvest for Hemsedal. Man kjører inn til Grøndalen fra rv. 52 ved Tuv.
For å komme seg til Kljåen må man gå ca. 1 mil på ski på ubrøytet og umerket vei på østsiden av dalen fra Feten, men den skal være lett å følge.

Fakta/tips til turen

Beihovdløypa er en runde på ca 7,2 km, omtrent 9 km totalt fra parkeringsplassen.
Det er bomvei opp til Holdeskaret.
Ved Gravset er det parkering mot betaling.
Sjekk skisporet.no for å se når løypene sist ble preparert.

Kart:
Hemsedal, 1:50 000, Norge-serien

Ta med:
Litt matpåfyll
Kald og varm drikke
Ekstra tøy
Vindsekk (for tur i høyfjellet)
Sitteunderlag

Løypeskilt på Gravset.