Truger er tingen

Foto: Marius Dalseg Sætre

Svikter Kong vinter oss og sender isdronningen i stedet for å glasere det hvite teppe han la ut, ja da er faktisk truger et godt alternativ.

Vi vil vel ikke sitte inne å stirre ut på is og glatte veier, vi skal UT.

Det er litt uvant å gå med truger til å begynne med, men etter hvert merker du hvor lett det er å komme seg fram overalt. Har du ikke brukt truger tidligere, anbefales et rimelig par, gjerne med staver. Hvis stavene ikke følger med, bør du velge staver med store trinser, og de skal ikke være for lange.

Du kan selvfølgelig bruke brodder og følge stien, men med truger kommer du opp flere bratte skråninger, smetter mellom trærne og får muligheten til å lete frem uoppdagede perler. Jeg liker å lete etter dyrespor eller huler som det er mange av i Finnemarka.

Hvis du også vil utforske flere av Hellerne som befinner seg i marka står 7 av dem beskrevet på Finnemarka kartet. Starter du på Tverken kan du i alle fall nå fire av dem på en dagstur. Når du finner hulen kan du fyre opp et bål og nyte stilheten og reflektere over hvor heldige vi er som har den flotte naturen så lett tilgjengelig. Kaffe på bål smaker ekstra godt på vinteren og tørr ved finner du lett på og ved trærne. Kanskje vil du overnatte også?

Truger er et utrolig stødig og solid fottøy, og skulle det være noen som ikke klarer å balansere på skiene eller trener opp bena etter skade, er dette løsningen for å komme seg på tur vinterstid. Du får også truger i barnestørrelse.

God tur!

Fakta/tips til turen

Kart:
Finnemarka 1:50 000

Startsted:
Parkeringsplassen ved Landfalltjern eller fra skiheisen på Aron.

Lurt å ha med:
Kart og kompass
Sitteunderlag
Ekstra klær 
Kniv
Nistepakke og drikke

Truger er gøy!
Foto: Egil Lindberg

Skrevet av Havva Ince 16. januar 2020