Tur med hodelykt

Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Hva bør man tenke på før man drar ut på tur i mørket med lykt i panna?

Det er en helt egen stemning og stillhet å gå i skogen med lys fra panna, sansene blir skjerpet og du får med deg mye mere av det som er rundt deg enn i dagslys. Er det skiføre/trugeføre har vi mange lysløyper rundt Drammen, men med hodelykt kan du gå utenom de lyslagte løypene og trafikken. På sporsnø kan du følge dyrespor.

En annen fin aktivitet for hele familien er å lage refleksløype. Lag plakater med spørsmål og heng refleks på den. Del inn i lag eller gå en og en, konkurranse er alltid spennende.

Om du nå fikk lyst til å kjøpe deg hodelykt, men er usikker på hva du trenger skal jeg hjelpe deg litt på vei.

Svaret er at den lykten du velger må lyse godt til den aktiviteten du skal gjøre. Skal du bruke lykten til og fra utedoen, lese litt på sengekanten eller er den til lange turer i mørket? Tempo og hastighet på aktiviteten din har også betydning for hvilken lykt du bør velge. 

I tillegg er det viktig å tenke på alderen din. Unge folk har langt mer lysfølsomme øyne enn eldre, og kan derfor klare seg med en svakere lykt. En 40-åring trenger fire ganger mer lys enn en 30-åring og en 60-åring trenger åtte ganger så mye lys. Men nå begynner det kanskje å bli for vanskelig?

For å gjøre det litt enklere kan vi dele hodelykter inn i tre typer, avhengig av om den skal brukes til rolige aktiviteter eller aktiviteter med høyt tempo. Den første kan vi kalle en allround-hodelykt for bruk på tur. Den andre er oppladbare lykter for bruk til løping og skiturer der du skal hjem etterpå, eller har andre sikre lademuligheter. Og til slutt kraftige hodelykter for den som trenger sin egen lysløype.

Lysstyrke på hodelykter måles i lumen og på pakkene kan en ofte se at det står alt ifra 150 til 2000. Jo høyere tall jo mer lys, litt enkelt forklart.

Trenger du hodelykt til tur så kom gjerne innom oss i turbutikken i Drammen, så skal vi hjelpe deg.
God førjulstur.

Foto: DNTs fotokonkurranse, Torgeir Ferdinand NygÂrd

Skrevet av Åshild Woie 6. januar 2020