Finn roen langs kyststien ved Svelvik

Foto: Else Berit Skaalid

Følg en blåmerket sti langs nye Drammen kommunes vakre kyssti.

Svelvik blir i 2020 en del av Drammen kommune og dermed får Drammen kommune om ikke så lenge en vakker kyststi. Jeg selv har vokst opp med turer i fjellet og skogen langt vekk fra kysten, men da jeg flyttet til Svelvik oppdaget jeg at kyststien er en flott variasjon til skogen og marka og full av vakre perler.

Stiene er blåmerka og går langs grusveier, ut på svaberg, langs strender, inn på stier i skogen, og med mange muligheter for nydelig skue ut over sjøen. I skogen omkring kan du fritt ferdes dersom du ønsker noen avstikkere bort fra Kyststien.

Vestfold var det første fylket i landet til å merke kyststier, og kyststien på Vestfoldsiden strekker seg nemlig fra Svelvik og sørover. Kyststien er i hovedsak etablert som en sammenhengende vandringsrute der man møter både kystnatur og interessante kulturminner.

Min nærturfavoritt langs kyststien går nordover fra parkeringen ved Sandviken brygge i Sande og mot Berger i Svelvik. En forholdsvis kort tur, men i variert terreng og kyststien godt representert med strender, svaberg og skogsti. Jeg går denne turen til alle årstider. Selvfølgelig er vår og sommer kombinert med sjøen en idyll, men også nå på høsten og vinteren er kyststien flott med sine høstfarger og den litt urolige, kalde sjøen. Ta med mat og drikke, teppe/hengekøye. Slå deg ned enten på et svaberg, strand eller i hengekøye og finn roen til lyden av bølgeskvulp og lukten av sjø.

Stien er godt merka til Berger. Etter den flotte Leinastranda kommer man til Blindsandodden på Berger. Man kommer så ut på Strandveien og her kan man ta en snarvei mot Sandvikveien og tilbake til parkeringen.  Berger er forøvrig en perle i seg selv, og et besøk innom Bergerbukta og den lokale badeplassen «Stikker’n» før man går tilbake til parkeringen kan anbefales.

Fakta/tips til turen

Ta med:
Mat og drikke, teppe/hengekøye.
På sommeren, badetøy.
Til fottøy passer joggesko/evt. lave tursko.

Om høsten kan bålkos anbefales, men i tillegg til de generelle bålreglene husk at det ikke er lov å brenne bål på svaberg.

Passer for:
Alle

Ankomst:
Det er parkeringsmuligheter ved Sandviken brygge.
Evt. ta buss 91 fra Drammen til Svelvik/Berger og finn et passende sted og gå fra.
Fra Sandviken Brygge kan man også gå kyststien sørover mot Sande og Bjerkøya. Her kan man ta turen over til Killingholmen, der DNT hytta Veslekillingen ligger.  

Foto: Else Berit Skaalid

Skrevet av Else Berit Skaalid 9. november 2019