Gå en ny sti

Foto: Juel Victor L. Grande

Våg å gå en ny sti idag, eller gå den vanlige turen din andre vei. Du vil bli overrasket over hvor godt det kan føles.

Jeg er veldig glad i, vil nesten si helt avhengig av, hverdagsturene. Og ofte blir det til at jeg går den samme turen om og om igjen. Tiden strekker ikke til, for å utforske nye steder. Men den samme turen kan gi meg fine opplevelser og glede hver gang, alt etter hva slags vær det er, hvilket humør jeg er i og om jeg går den alene eller sammen med noen. Denne turen kan jeg gå uten å tenke og bare nyte naturen, eller jeg kan gå i dype tanker uten å bry meg om det rundt meg fordi jeg alt har sett det mange ganger før.

Men noen ganger må jeg utfordre meg selv litt og prøve en ny sti. Dette kan jeg gjøre i mitt faste, kjente turområde, og da kan det holde å gå turen motsatt vei av det jeg pleier. Har du prøvd det og kjent på hvor annerledes og ukjent stien ser ut når du opplever den andre vei? Eller så kan jeg velge å gå en sti jeg har sett på mange ganger og lurt på hvor fører hen, men aldri tatt meg tid til å prøve. For det er jo så enkelt å bare gå der man alltid går. Da vet man hvor man ender og hvor lang tid det tar.

Om jeg velger den nye stien, kan jeg oppleve at den ikke fører noen steds. Da kan jeg enten velge å «bushe» meg trygt videre (ta med kart og kompass om du er usikker på ditt indre navigasjonssystem), eller så kan jeg velge å snu og gå tilbake. Ofte fører stien til et sted hvor man har vært mange ganger før, og følelsen av oppdagerferd og gjenkjenning er herlig.
Nye stier får gjerne tankene til å spinne om hvorfor stien er her, hvem har gått her før, er det et dyretråkk eller en gammel sti brukt av mennesker? Og ikke minst, den kan føre til nye naturopplevelser.

Ved å bryte ut av daglige rutiner og mønstre tvinger du hjernen din til å jobbe litt ekstra, og om ikke annet så kan dette føre til at du blir mere fornøyd!

God tur, på en ny sti!

Fakta/tips til turen

Finn nye og spennende turer og stier på www.ut.no

Ha gjerne med kart og kompass, om ikke du er lommekjent i turområdet.

Ha på godt turtøy og gode sko, i tilfelle du ender opp med litt «bushing».

Ta gjerne med sekk med en matbit og litt drikke i, om du blir gående lengre enn planlagt.

Skrevet av Åshild Woie 8. november 2019