Kortreist og naturlig julepynt

Foto: Hilde Røren

Det nærmer seg advent og jul, og i skogsområdene rundt oss er det utrolig mye fint vi kan høste inn og bruke til julepynt både utendørs og inne på et bord, på en vegg, eller i en vase.

De aller fleste i Drammen og omegn har naturen nesten som nabo. Det er lett tilgang til skog og  mark, ofte noen få minutter unna, enten man kjører bil, bruker bussen, eller tar beina fått.

Det nærmer seg advent og jul, og i skogsområdene rundt oss er det utrolig mye fint vi kan høste inn og bruke til julepynt både utendørs og inne på et bord, på en vegg, eller i en vase. Tips til hva man kan plukke fra skogens skattkammer, er f.eks mose og lav, kongler, bjørke- og furukvister, granbar, tyttebærlyng og rognebær. Kvister er veldig fine å lage kranser av, man klipper opp i små biter og lager små buketter. Deretter bruker man en tynn ståltråd på rull til å tvinne det hele sammen til en krans. En enkel og effektfull måte å bruke mose og lyng på, er å finne frem et fat, sette på 2-3 kubbelys, og dekorere med mose, kongler og lyng rundt. Men pass på brannfaren! Lys må ha lysholdere rundt seg, for mosen blir tørr og lettantennelig inne i stueluften.

Høsting ute i naturen må skje med forsiktighet, det er kun lov å plukke med seg små mengder til privat bruk. Husk å opptre hensynsfullt og varsomt, og ta kun med det du trenger. Ønsker man større mengder, eller f.eks et juletre, må man ha tillatelse fra grunneier.

Det å bruke naturen inne, gir en koselig og naturlig julestemning, det lukter godt av bar og kvister, og det er lett å kombinere med lys, julekuler og sløyfer. Et annet tips er å bruke lyslenker med ledlys innimellom kvister og mose, dette gir en helt egen effekt sammen med naturmaterialer.

Ønsker man å gjøre det superenkelt, kan èn enkel tørr kvist med litt lav eller skjeggmose være kjempefin alene i en vase. Reinmose, eller vanlig grønn mose, er også veldig fint å legge oppå jorda på julens potteblomster, og er veldig effektfullt på f.eks svibler og amaryllus.

Så da er det bare å komme seg ut før det blir for mye snø! Og ikke glem å ta med varm kakao, litt å bite i, og en sjokolade! Det å sette seg ned og nyte – kanskje ved et bål -  mens man får litt inspirasjon, er en del av opplevelsen.

God førjulstur!

Turtipset er skrevet av Hilde Røren, frivillig i DNT Drammen og Omegn

Fakta/tips til turen


Hvor:
Alle turområder kan brukes som utgangspunkt. Nerdammen/Damhaugen P MIF- hytta i Nedre Eiker
Harakollen P i Øvre Eiker, Landfallhytta/Landfalltjern Spiralen i Drammen, Dalen/Olsrud P på Konnerud, Eiksetra turisthytte i Lier.

Kart:
Finnemarka 1:50.000 
Drammensmarka 1: 50 000, Drammen Nordmark 1:20.000 
Eiker Sør 1: 20 000 
Eiker Øst 1: 20 000 
Eiker Vest 1. 20 000.

Hvem:
Passer for alle, store og små! Utmerket som familietur/besteforeldretur!

Utstyr:
Ta gjerne med en kurv til å ha materialet du samler i.
Til å lage kranser og dekorasjoner, er det kjekt med en skarp kniv, tynn ståltråd på rull, tykke ståltrådstenger, bast og hyssing.

Foto: Knut Erik Sørensen