Koboltkoia og Koboltgruvene i Modum

Foto: Thomas Sagvik

Den litt ukjente perlen blant våre hytter beliggende i Modum, med spennende turmuligheter rundt både vinter og sommer. 

Koboltkoia som er min favoritt DNT-hytte ligger på en tipp med en praktfull utsikt over Holleia, Tyrifjorden og Finnemarka. Denne koselige hytta har en spesiell plass hos meg. Det var nemlig den første DNT hytta jeg besøkte, og det var den førte hytta jeg ledet tur til som fersk turleder. Jeg husker hvor fascinert jeg ble av Koboltgruvene og området rundt. Etter det har jeg arrangert utallige turer dit og alle blir like fascinerte.

Koboltkoia er et gammel skolebygg, som opprinnelig sto på Snarum. Stua har en veldig koselig stue med kjøkken krok, et soverom med 5 sengeplasser pluss en hems med 7 sengeplasser. 
Koia er ubetjent, dvs. at du må ta med mat og drikke selv. 

Koboltgruvene er en del av Blaafarveverket. Ei vandring i dagbruddene og gruvelandskapet er kjempe interessant. Det var her gruvedriften startet. De lette etter sølv, men fant kobolt. Fantastisk å se hvordan gruvearbeiderne jobbet seg ned gjennom fjellet på jakt etter kobolt. De tok ut millioner av tonn med stein, som har dannet et nytt kulturlandskap skapt av menneskehender.

I husene i området finner du utstillinger om gruvedriften, Kittelsenmuseum og ei koselig gruvekro med kjempe gode vafler. Ved gruvekroa er det muligheter for barna å snekre, gå på stylter eller bli med på en guidet gruvesafari. Her oppe går historien, kulturen og opplevelsene hånd i hånd.

Fra Koboltgruvene har du en fantastisk utsikt over Tyrifjorden og Finnemarka. Området er også et flott utgangspunkt for turer i området. Hoggvarden, Skuterudsetra og de gamle boplassene er alle verdt et besøk.

Min favoritt turmål er fra Koboltkoia og videre til Haugfosstien som er ca.12 km gjennom et fantastisk landskap i en flott natur på de gamle arbeidsveiene og stiene langs Skuterudåsen og helt ned til Haugfossen og Blaafarveverket. Underveis går du forbi mange flotte utkikkspunkter. Denne turen passer best som en søndagsturmål, der du vil sitte igjen med følelsen av å ha kombinert tur, kultur og historie i samme slengen.

God tur!

Fakta/tips til turen

Fakta:
Koia og gruvene ligger i Modum kommune. 
Les mer om gruvene og Blaafarveverket her.

Passer for: 
Passer for de aller fleste.

Adkomst:
Følg 35 til Vikersund,derfra 220 mot Krøderen. Ved Sysle er det skiltet avkjøring mot "Koboltgruvene". 
Parkering ved gruveområdet. Ca 2km gange til koia, via gruveområdet. Blåmerket.

Kart:
Sigdal og Rollag, 1:50 000

Ta med:
Mat og drikke
Sengetøy/sovepose
Tørt klesskift 
DNT-nøkkelen

Foto: Thomas Sagvik