Topptur i Krokstadskogen

Oliver (11 år) spratt opp til toppen
Oliver (11 år) spratt opp til toppen Foto: Hilde Røren

Krokstadkollen i Krokstadelva er et fint turmål på en kveldsstund, eller en fin topptur med litt turvante barn. Toppen ligger rett nord for Årbogenvannet i Krokstadelva.

Krokstadkollen i Krokstadelva er et fint turmål på en kveldsstund, eller en fin topptur med litt turvante barn. Toppen ligger rett nord for Årbogenvannet i Krokstadelva.

Turen starter ved Årbogen Idrettsanlegg, hvor det er flere muligheter for parkering eller adkomst med buss. Vi begynner med å gå noen minutter på Ulevannsveien, forbi betalingsbommen for biler. Et par hundre meter etter bommen tar vi til venstre på skogsbilveien og fortsetter til vi ser ned på demningen til Årbogenvannet. Her tar stien av rett nordover, ganske bratt oppover.
Det er et par lange, seige bakker rett oppover i terrenget til å begynne med.
Etterhvert slakker det litt av, og det åpenbarer seg en flott utsikt over Eikerbygdene! Her er det også en krakk, som innbyr til en hvilepause etter at pulsen har steget i oppoverbakkene.
Vi har fortsatt noen minutter igjen opp til selve toppen og noen bakker til, men nå i slakere og mer lettgått terreng.

Innimellom grantrærne titter plutselig en stor steinrøys opp, og dette er selve toppen! Her er vi på 383 moh, tilsammen en stigning på ca 200 meter fra vannet.

Oliver (11år) på toppen av Krokstadkollen
Oliver (11år) på toppen av Krokstadkollen Foto: Hilde Røren

Vi fortsetter videre rett frem på en lettgått og tydelig sti. Her går det litt slakt nedover, gjennom et lite hogstfelt før vi kommer til en skogsbilvei og et bittelite tjern hvor vi tar en krapp sving og setter nesen sydover igjen. Fin og bred skogsbilvei som går slakt nedover.
Etter vel 500 meter på denne veien, fortsetter veien vestover til Ballatjern og det kan være en fin liten avstikker. På Ballatjern et det et par fine rasteplasser, og her er det også muligheter for å fiske (husk fiskekort, red. anm.).
Fra skogsbilveien fortsetter nå stien rett sydover, det er litt steinete et par steder, men slakt nedover hele veien. Så åpner terrenget seg igjen, og vi er plutselig nede på skogsbilveien som går tilbake til Årbogenvannet, videre til Ulevannsveien og utgangspunktet.

Dette er en fin og lettgått topptur med flott utsikt, som kan tas som en kjapp treningstur frem og tilbake eller som en koselig runde med barn som er litt turvante. Turen kan fint kombineres med fiske i Ballatjern, eller grilling og bading i Årbogen.
Turen kan også startes lenger nede i Krokstadelva for å få mer stigning, f.eks i enden av Spikerveien eller ved Langrand.
Området byr på et vell av turmuligheter, med et stort nett av turveier og stier.

God tur!

Turtipset er skrevet av Hilde Røren.

Fakta/tips til turen

Fakta:
Lengde ca 5 km. Ca 1 time for voksne, og ca 1 1/2 time med barn, i tillegg kommer pauser.

Passer for: 
Passer for de fleste, noe krevende i de første oppoverbakkene.

Adkomst:
Med buss 51 - Steinseth og 54 - Hovjordet til Årbogen/Nordlysveien. 
Med egen bil er det fine p-muligheter på Årbogen. 
Skiltet til Årbogen ved Nedre Eiker Kirke.

Kart:
Eiker Øst 1: 20 000
Finnemarka 1:50 000
Drammensmarka 1:50 000 

Ta med:
Vanlig tursko/joggesko.
Kikkert
Evt. niste og drikke
Litt belønning til barn!  

Skrevet av Åshild Woie 14. september 2019