På topptur i Svelvik

Foto: Else Berit Skaalid

Fin og lett tilgjengelig topptur ut mot Oslofjorden, ved flotte Berger på Svelvikodden.

Svelvik er for mange i området vårt kjent som Norges nordligste sørlandsby med flotte svaberg og strender og et yrende liv på sommeren, men for mange av de som bor i Svelvik er nærheten til marka med turmuligheter sommer som vinter kanskje det mest kjente og kjære.

En av perlene i Svelvikmarka er Høgås, 316 moh, med en fantastisk utsikt over Hurum, Sandebukta, Oslofjorden og langt nedover Vestfold.

Panoramautsikten som møter deg når du kommer på toppen er verdt strevet opp de siste bratte bakkene. Det er det perfekte stedet og spise nistepakka og samtidig nyte utsikten. Ta gjerne med hengekøya i sekken. Ved varden henger det en bok til å skrive navnet sitt i, noe som ofte er motivasjon for både store og små på tur. Det er også åpent og fint for lek og moro på toppen når nistepakken skal nytes. Turen opp går på fin sti og den er merket godt. Noe bratt når man nærmer seg toppen. Turen passer også fint som en ettermiddagstur, ta med ettermiddagskaffen og nyt solnedgangen over fjorden.

Turen passer for alle, både barn og voksne. Om man føler seg litt ustø i bratt terreng, kan det være lurt å bruke staver, det er noen bratte bakker mot slutten av turen, men det er fin sti hele veien fra man tar av i lysløypa på Berger.

For de som ønsker en lengre tur, er det videre fra Høgås nå ny-merkede stier mot Svanevann og innover til Svelvik. En flott tur fra Berger til Svelvik i forholdsvis lett terreng som også kan anbefales. Alternativt kan man gå Blindevannet rundt på veien ned igjen fra Høgås. Mulighetene er mange i området, og en gjeng fra Svelvik sørger nå for å blå-merke og lage nytt liv i gamle stier i området.

Fakta/tips til turen

Adkomst:
Buss 91 som stopper ved Berger kafè. Følg skiltet vei mot alpinanlegget. 
Med egen bil, parker på Naslebekk innenfor Berger.  

Lengde/terreng:
Følg lysløypa mot Blindevann, følg deretter skilt merket «Høgås, Pina, Blindevannet rundt»
Ca 2 km  fra skiltet ved Blindevann.   
Lett terreng i starten, men brattere mot slutten. 

Kart:
Indre Oslofjord, 1:50 000 

Ta gjerne med:
Matpakke og drikke
Hengekøye
Kikkert 
En god bok

Foto over: Else Berit Skaalid

Skrevet av Else Berit Skaalid 13. september 2019