Med sykkel, båt og tursko over vidda

Foto: Lars Viken

Sommerens flotteste firedagers tur, som gjerne kan forlenges med en ekstra dag på Mårbu.

Skrevet av Kjell Buene/sakset fra Dagsavisen.

Utgangs- og endepunktet er på den gratis parkeringsplassen ved Tinnsjøen ved Mæl stasjon, som var det østlige endepunktet på den 16 km lange Rjukanbanen. Den ble åpnet i 1909 i forbindelse med Norsk Hydros produksjon av kunstgjødsel på Rjukan, og nedlagt i 1991.

Start sykkelturen langs fylkesvei 37 innover den flate dalbunnen i Vestfjorddalen til Rjukan. Navnet kommer av det norrøne rjukandi (den rykende fossen) og refererer til Rjukanfossen, som er årsaken til at det i det hele tatt finnes en by her øverst i Telemark. Fossen har imidlertid ligget i rør helt siden den kraftkrevende gjødselindustrien begynte for 120 år siden. I dag er produksjonen flyttet til Herøya ved Porsgrunn, og energien fra fossen blir overført dit.

Fortsett videre 4 km fra Rjukan sentrum til Krossobanens dalstasjon (se skilt), og ta med sykkelen inn i en av gondolene, det røde Tyttebæret eller det blå Blåbæret, opp til toppstasjonen Gvepseborg, som ligger 866 moh. Krossobanen ble åpnet i 1928, og var en gave fra hjørnestensbedriften Norsk Hydro til innbyggerne i Rjukan for at de kunne nyte solen også i vinterhalvåret. Panoramautsikt mot Gaustatoppen på sørsiden av Vestfjorddalen. Fra toppstasjonen følger to bratte kilometer før du passerer tregrensa og Hardangervidda åpner seg. Veien går langs flere vakre fjellvann før du kommer til Den norske turistforenings hytte ved demningen til Kalhovdfjorden 1087 moh.). Dette er en stor betjent hytte med 85 senger der du ikke trenger å bestille plass på forhånd.

Etter å ha tilbakelagt 50 km den første dagen, kan det være godt å ta det litt mere med ro dagen etter. Sykkelturen fra Kalhovd til Synken ved sørenden av Mår (1124 moh.) er 7 km. MF Mårfjord bringer deg de 15 km over vannet på 40 minutter for 250 kroner som må betales kontant eller på Vipps. Onsdag, fredag, lørdag og søndag er det avgang to ganger daglig, de øvrige dagene bare om ettermiddagen (2019, red.). Drammen og omegns turistforenings hytte Mårbu (tel. 901 18 056) med 46 senger er betjent i perioden 21. juni til 8. september (2019, red.), og båten seiler bare i denne perioden.

Neste dag foreslår jeg at du tar livet med ro på Mårbu (se bildet). Her er det gode fiskemuligheter, og båt kan leies. I tillegg har de hest, høner og griser som man kan være med og fore. Dagen etter spenner du på deg tursko og går den flotte 6- timers turen i fjellene langs østsiden av Mår tilbake til Synken. Her finner du sykkelen og fortsetter tilbake til Kalhovd for en ny overnatting. Siste dagen bærer det utfor ned til Mæl via Atrå.

Adkomst:
Til Rjukan med egen bil eller buss

Kart:
Hardangervidda Øst,
1:100 000

Ta med:
Nødvendig tøy og utstyr i henhold til DNTs pakklister.

Skrevet av Åshild Woie 12. september 2019