Juvvandring i Drammen

Foto: Marius Dalseg

Bor du i Drammen, men har aldri gått Kjøsterudjuvet? Kanskje har du barn eller ungdom i huset som du sliter med å få med ut på tur? En tur til Kjøsterudjuvet er midt i blinken for de som ønsker spenning og utfordring i en spektakulær omgivelse.

En tur til Kjøsterudjuvet er midt i blinken for de som ønsker spenning og utfordring i en spektakulær omgivelse. Det skjer noe med den kreative sansen hos barn under en slik tur. Jeg synes det er best å gå i juvet om sommeren når vannmengden er minimum hvis du har med barn. Juvet har også blitt oppgradert med blant annet nye stiger som gjør bestigningen lettere.


Vi starter turen ved parkeringsplassen til Drammen skisenter. Derfra finner du lysløypa som går innover mot Solbergelva. Følg grusveien ca. 500 meter. Du kommer da frem til en nyoppusset bru over bekken i Kjøsterudjuvet.


Jeg vil anbefale de fleste å gå inn i selve juvet. Det er dette som er juvvandringen og som byr på det helt spesielle. Du går da inn i juvet rett før brua og følger dalbunnen mellom steinene oppover. I de vanskelige partiene er det lagt ut boltet stige. Underveis bør du vurdere vannføringen i bekken som kommer fra Tjuvtjern på Tverråsen. Blir strømmen stri kan dette medføre risiko for steinsprang og ras. Gå derfor ikke i dette juvet alene eller når vannføringen er stri, noe den kan bli etter kraftige regnskyll eller perioder med regn. Husk å titte oppover mot himmelen når du går for å fornemme hvor dramatisk og dypt juvet er.


Føler du at dette blir noe krevende for deg, eller er vannmassen vel stri, da kan du gå over brua og følge stien rett nordover. Dette er en flott sti som følger kanten med en tøff stigning. Flere steder kan du titte ned i det dype juvet.


På toppen kan det være deilig å ta et bad i Gamledammen før du tar turen ned igjen. På vei tilbake kan du velge å gå 500 meter rett øst fra Gamledammen og til den blåmerkede stien. Ta stien sydøstover gjennom fin furuskog med gløtt over Drammensdalen flere steder. Du når Kristian Brenners vei i bunn og kan der følge veien tilbake til utgangspunktet. God tur!

Fakta/tips til turen

Adkomst

Åssiden i Drammen.
Lett tilgjengelig med buss.
Fine parkeringsmuligheter ved den store p-plassen til Drammen skisenter.

Kart
Turkart Finnemarka 1:50.000

Drammen Nordmark 1:20.000 (anbefales)

Passer for 
For de fleste, men noe krevende.

Barn må gå i følge voksne

Utstyr
Kraftige sko som ikke blir våte med en gang eller ta med et par ekstra sko/sokker i sekken.

Stedsinfo
​​​​​​​
Kjøsterudjuvet er 1300 meter lang med opptil 50 meter høye vegger. Bredden på juvet er ca 8 til 15 meter. Geologene mener smeltevannet fra isbre har trengt gjennom de løse massene og skapt juvet for ca. 10.000 år siden.

Skrevet av Havva Ince 17. august 2019