Prins Oscars utsikt - kortreist, men nydelig

Foto: Elisabeth Ugulen

Reis kortere, men ikke opplev mindre. 

Begrepet reis mindre og opplev mer gir oss en tankevekker om at det er lurt å spare miljøet ved å reise mindre med transport. Samtidig er det en fin måte å få til en tur i hverdagen eller helgen, selv om den er booket full av aktiviteter. Du kan få til en tur fredag kved til tidlig lørdag morgen. Du kan ta med deg soveposen og sove ute på lekeplassen eller ved en opparbeidet bålplass i nærheten av der du bor, du kan ta med deg telt eller gå til en ubetjent DNT-hytte i nærheten. I disse dager er det stas å sove i hengekøye eller tretelt. Jeg oppfordrer til å låne av noen du kjenner eller på BUA/Skattkammeret, så kan du bruke pengene på deilig kveldsmat istedenfor.

Så prøv hengekøyetur til Prins Oscars utsikt i Lier!
Dette er utsiktspunktet som DNT arrangerer frokost på julaften hvert år og den er vel så fin på sommeren også. Du kan ta bussen til Toppenhaug, gå forbi Kolonihagen og i enden av veien er det en parkeringsplass. Her starter grusveien som tar deg innover mot utsiktspunktet. Det er ikke skiltet, men når du har gått 1,5 kilometer på veien går det en bratt sti opp på venstre side. Dette er stien opp til utsikten. Er du obs på at du skal se etter en sti, så finner du den enkelt. På toppen ser du vakre Lierdalen, Lierstranda og Drammensfjorden. Her er det mange gode hengekøyeplasser. Ta med julepynt og heng i trærne, det skaper magisk stemning. Og for all del, husk myggspray.

Etter en god natts søvn er det bare å nyte frokosten før du tusler hjemover, og du har følelsen av å ha vært på langtur og fått et tureventyr fra den ene dagen til den andre.

Andre fine steder å sove med kort vei til målet:
Knabben i Solbergelva.
Haukåstoppen i Strømsåsen.
Kyststien mellom Berger og Bjerkøya i Sande.

Foto: Thea Hajum Utvik

Fakta/tips til turen

Har du lyst, men litt usikker - be med en venn. 
Ha med liggeunderlag eller teppe til å legge under soveposen, det kan bli kjølig på stussen.
Ta med presenning/tarp til å henge over hvis det blir regn. Det er veldig koselig å ligge under den og høre regnet.
Finn frem lenken med julelys, ta med og heng i trærne - det blir magisk stemning.
Ha på ulltøy og ullsokker uansett tid på året, lue er også lurt.
Du behøver ikke alle verdens fancy «turduppeditter»; ta med termosen med vann hjemmefra, kaffepulver og en kopp fra kjøkkenskapet så har du det du trenger.
LÅN det du ikke har, i stedefor å kjøpe! Skattkammeret i Drammen og BUA i Lier og andre kommuner låner ut det du trenger av utstyr for komme deg på tur.
Ring oss om du trenger tips eller råd, Turbutikken vår i gågata i Drammen er åpen mandag-lørdag i hele sommer.

Kart:

Finnemarka, 1:50 000

Foto: Thea Hajum Utvik

Skrevet av Thea Hajum Utvik 27. juli 2019