Jomfruland - tilbake til barndommen

Øitangen
Øitangen Foto: Thea Hajum Utvik

To netter på Jomfruland føles som en hel ukes ferie og anbefales om du ønsker deg en time-out.

Skjærgården og øyene i Kragerø er vakker og det er fullt av liv på sommeren med turister, båter, gjester, fastboende og sommerarbeidende.  Har du lyst til å besøke en eller flere av øyene går det ferjer som tar deg ut til en annen tid. Øya Jomfruland, en langstrakt rullesteinsøy, som ligger ytterst mot Skagerrak er så absolutt en av dem. Her skrus klokka av og mobilen er ikke viktig lenger. Det er ca 70 fastboende på øya og det er ikke mulighet for gjester å ha med bil. Det første som møter deg når du kommer av ferja er hyggelige Haga kafè som har ferske bakevarer og noen kolonialvarer, og den blide sykkel-Knut som leier ut sykler slik at du kan se hele øya som strekker seg 7,5 kilometer lang fra den ene tuppen til den andre. Dette anbefales og øya er flat så alle kan sykle her.

Det finnes flere overnattingsmuligheter og vi valgte Øitangen, DNT Telemark sin ubetjente hytte på nordspissen av øya. Fra ferjeleiet bruker man 20 minutter å gå og det føltes som å gå gjennom Astrid Lindgrens verden. Vi ventet bare på Emil som skulle komme løpende. Midt på et gårdstun ble vi spurt av noen barn om vi ville kjøpe saftis og se på turnshow, og med all verdens av tid takket vi selvfølgelig ja. God is og flinke akrobater fra storbyen, som denne sommeren kunne legge bort alt av konkurranser og kose seg med turn, dans og lek for gjester som kom forbi. For en herlig sommer!

Etterhvert kom vi til Nasjonalparken, og i enden av veien åpnet fantastiske Øitangen seg. Med 4 hus av ulik størrelse er det til sammen 51 sengeplasser i Hovedhuset, Forvalterboligen, Låven og Sjøbua. Hytta har et stort område å leke seg på, samt brygge og sandstrand.  Selv med flere overnattende på området, føltes det som om vi nesten var alene i huset vi sov i. 

Så tok vi oss en sykkeltur til Tårnet, om kafeen, hilste på kuene, vinket til sykkel-Knut, kjøpte lodd, var på konsert på kvelden og ingen av oss kikket noen gang på klokka. To netter på Jomfruland føltes som om vi hadde vært på ferie en hel uke, så mange gode opplevelser. Det anbefales for alle aldre og det er et sted du bør besøke en gang du ønsker en time-out.

God tur!

Fakta/tips til turen

Jomfruland er en rullesteinsøy som er 7,5 kilometer lang og 1 kilometer bred.
Øya skjermer de mange øyene i skjærgården utenfor Kragerø mot bølgene fra Skagerrak.
Det bor ca 60 fastboende på Jomfruland.
Jomfruland nasjonalpark ble opprettet i desember 2016.
Øya er kjent for hvitveis og for sitt rike fugleliv, over 300 fuglearter er observert på øya.

DNT Øitangen er en ubetjent DNT hytte som drives av DNT Telemark, se www. oitangen.dnt.no for mer informasjon


Adkomst:
Det går ferje og hurtigbåt til og fra Jomfruland, både til Kragerø, Langesund og de andre øyene i skjærgården.  Last ned app til farte.no, for rutetider og billettkjøp.

Ta med:
Utstyr for overnatting og  opphold på en ubetjent hytte. Sjekk hyttens hjemmeside for eventuelle nødvendigheter.

Foto: Thea Hajum Utvik

Skrevet av Thea Hajum Utvik 20. juli 2019