Gå til fjells - i dette tilfellet Veggli!

Foto: Stein Erik Vibstad

Skal vi dra på hytta? Spørsmålet kommer titt og ofte. Det er bare å hive seg i bilen og være framme på noen timer. Men hva om man en gang brukte en alternativ reisemåte, apostlenes hester?

Avhengig av hvor du vil gå fra og til, er mulighetene mange.
For områdene Lifjell, Blefjell, Vorset og Vegglifjell ligger det DNT hytter som perler på en snor og merkede stier som venter på å bli benyttet.
Området nordvest for Kongsberg er ikke av de mest trafikkerte og byr på et utall av mulige start- og stoppunkter.

Mitt lille prosjekt på å utforske «Lars Monsen i meg» gikk fra Eiksetra i Lier til Killingskaret på Vegglifjell. Denne ruten er en del av Bergensstien, som er godt beskrevet på Ut.no.

Turen starter i lettgått terreng forbi dammene, over Hoggskollen og Lokkeråsen. Derfra nordvestover til åsen ovenfor Hokksund og ned til Hokksund.

Her kan man overnatte og gå videre til Kongsberg dagen etter. Jeg valgte å ta bussen til Kongsberg og starte der dagen etter.


Fra Kongsberg går det vestover forbi gruveanleggene, Knutehytta, rundt Jonsknuten og videre til Selsli. Det er god stigning fra Kongsberg opp til Jonsknuten, men tar man det med ro går det fint. Det er fine stier og et greit terreng å gå i. Alternativt startpunkt for å nå Selsli, er å kjøre fra Jondalen til Barmen og gå derfra. Selsli ligger fint til i glissen skog, ca 1,5 timer fra Barmen og ca 6 timer om man går fra Kongsberg.


Dagen etter fortsetter man mot Bolkesjø (ca 3 timer gange). På Bolkesjø må rv. 37 følges vestover i ca 1-2 km, før man tar av til Øygarden (skiltet). Det er lite trafikk her, så det er ikke det store problemet å gå her.


Ved Øygarden går veien opp forbi gården gjennom flott furuskog, etter hvert på skogsvei og så godt merket sti i flott men delvis ganske bratt terreng mot Sigridsbu. Denne hytta er kanskje den mest populære på ruten. Den ligger kun et par timers gange fra p-plassen ved Nordstulvatnet. Dette blir enda et alternativt start eller sluttpunkt.


Sigridsbu ligger på 1170 moh og er et godt utgangspunkt videre innover Blefjell på godt merket sti mot Eriksbu. En avstikker oppom Store Ble med fantastisk utsikt anbefales. Stopp også og nyt utsikten over Åklitjønnan ved Eriksbu.
Ved Eriksbu kan man starte/avslutte ved å gå fra/til Numedal kro (RV 40).

Ønsker man å gå videre, går stien nordvestover mot Øvre Fjellstul – en sjarmerende gammel seter. Herfra er det flere alternative sluttsteder å gå til; bl.a. Spjeldset, Vorset eller Daggrø. Fra Daggrø kan man fortsette mot Lufsjå, evt avslutte der stien krysser veien mellom Veggli og Tinn, i Killingskaret, som jeg gjorde.

God tur!

Turtipset er skrevet av Stein Erik Vibstad.

Fakta/tips til turen

Turens lengde:
Etter eget ønske og avhengig av hvor du starter og stopper

Adkomst:
Forskjellige steder å starte på som beskrevet over, men det beste er å alliere seg med én som kan kjøre til valgt utgangspunkt og så avtale henting ved avslutning. Det er telefondekning i hele det beskrevne området.

Ta med:
Nødvendig tøy og utstyr i henhold til DNTs pakklister.

Alle hyttene nevnt i dette turtipset er ubetjente, som vil si at du må ta med deg den maten du trenger. Det er muligheter for å proviantere i Kongsberg, men mellom Kongsberg og Daggrø er det ingen mulighet for det.

Kart:
Finnemarka Turkart,
1:50 000
Blefjell Turkart, 1:50 000
Sigdal – Rollag Turkart,
1:50 000

Foto: Stein Erik Vibstad
Foto: Stein Erik Vibstad

Skrevet av Åshild Woie 13. juli 2019