Trekanten på Hardangervidda øst

Foto: Marius Dalseg

Solheimstulen - Mårbu - Rauhelleren - Solheimstulen er den perfekte trekantturen på Hardangervidda, sommer som vinter. 

Fotturen Solheimstulen - Mårbu - Rauhelleren - Solheimstulen er en stor opplevelse på sentrale og østlige deler av Hardangervidda. Turen er fin å gå, uansett hvilken retning du velger. Og du velger selv om du vil starte på Solheimstulen, Mårbu eller Rauhelleren. 

Denne beskrivelsen tar utgangspunkt og stopp ved Solheimstulen, da man kan kjøre helt inn til denne hytta og parkere bilen her.  Vi velger også Rauhelleren som siste etappe, da den er ganske lang og tung samt at det er lettest terrengsmessig å gå Rauhelleren-Solheimstulen.

Turen fra Solheimstulen mot Mårbu starter med en jevn stigning opp åsen sør for hytta, og deretter er det en småkuppert, fin etappe før nedstigningen til Smågådalen og Smågefjorden. Passerer etter hvert Søre Holstadtjønne (bademulighet), og så videre via Olavarden og ned til Mårbu ved vannet Mår.

Videre mot Rauhelleren går det først jevnt oppover Kosadalen og Grøntjønndalen, og så en fin tur videre via Krossvasshovda og over helårsbrua i Geitvassdalen og videre mot hytta på nordsiden av Langesjøen. Toppen Store Skrækken, 1429 moh, ligger rett overfor hytta på sørsiden av vannet. Fra Rauhelleren og området rundt har man bl a også fin utsikt til den lett kjennelige toppen Hårteigen lenger vest på vidda. Bak hytta ligger de spesielle fjellformasjonene Rauhellerskoran og Langesjønuten, fine dagsturmål.

Siste etappe tilbake til Solheimstulen er lang, men går i et svært vennlig terreng. Dessuten kan man legge inn en overnatting i den gamle steinbua Ulvelilægeret, om man har anledning og har med seg DNT-nøkkel, sovepose, liggeunderlag og mat. Der er det primitiv overnatting på brisker uten madrasser og sengetøy. Lite utstyr, men noen kjeler og vedovn til matlaging. Hytta er ikke tilgjengelig i reinsjakta, og er ubrukelig vinterstid. Det blir ikke kjørt inn ved vinterstid.
Videre går turen på østsiden av Skarvsvannet og passerer så Dyregravshalle, skiltet, et stort fangstfelt med 99 dyregraver og ledegjerder, Hardangerviddas største.
Ved Dyregravshalle tar stien ned til Solheimstulen av fra slepa og går via Beltetjønne (et fint, lite og grunt badevann med ei lita sandstrand) og gjennom bjørkeskog med gamle ruiner før man igjen kommer ut på slepa et par hundre meter ovenfor Solheimstulen.
De siste kilometerne mellom Ulveli til Solheimstulen går det stort sett jevnt nedover.

Alle som går denne rundturen, enten sommer- eller vinterstid, og som overnatter på alle hyttene, får en tøff "HARDING" t-skjorte ved ankomst på første hytte. 

Husk å bestille overnatting i forkant via hyttenes hjemmesider, som du finner her.

Fakta/tips til turen

Turens lengde:
Totalt 71,5 km.
Beregn minimum 3 dagers marsj/2 overnattinger.

Adkomst:
Til Solheimstulen; bilvei helt frem, avkjørsel fra rv. 40 øverst i Numedalen.
Til Mårbu; båt helt til hytta fra Synken ved Mårvann, avkjørsel til Kalhovd ved Åtrå i Tinn kommune, Telemark. 
Til Rauhelleren; enklest med båt fra Halne ved rv.7 til Skaupa, derfra ca 13km gange til hytta.  

Ta med:
Nødvendig utstyr for vandretur i fjellet sommerstid, se vår pakkeliste sommer her.

Kart:
Hardangervidda Øst, 1:100 000

Foto: Marius Dalseg

Skrevet av Åshild Woie 9. juli 2019