Hytteturer langs fjorden

Veslekillingen
Veslekillingen Foto: Marius Dalseg

Vil du tilbringe tid langs fjorden i sommer, men har ikke egen hytte? Da kan kystledhyttene være et godt alternativ.

Langs Oslofjorden har både DNT og Oslofjorden Friluftsråd (OF) flere hytter som leies ut. Kystleden består på landsbasis av rundt 90 overnattingsmuligheter. Dette er hytter, sjøbuer, fyr, naust og lignende. Mange av disse stedene er et stykke kulturhistorie som nå er blitt omgjort til overnattingssteder for alle. Flere av hyttene disponerer en robåt, mens andre må man ta seg frem til med egen båt. Flere av hyttene ligger også på fastlandet med stier eller bilvei rett i nærheten.

Tanken bak kystleden er å kunne tilby flest mulig opplevelser langs kysten på en miljøvennlig måte. Hyttene ligger i flotte områder, og det er et ønske om at områdene vil inspirere til aktivt friluftsliv for store og små. For at flest mulig skal kunne få benytte tilbudet, er det satt en begrensning på maks tre sammenhengende døgn per hytte.

Hyttenes størrelse varierer fra små buer med plass til et par eller små familier, til store hytter der hele skoleklasser og selskaper har rikelig med plass. Prisen på hyttene avhenger av størrelsen på hytta og antall sengeplasser.

For et par år tilbake åpnet OF en ny hytte i Svelvik. Svelvikstrømmen er en sjarmerende hytte med flott beliggenhet for de som ønsker å utforske kyststien som strekker seg sørover mot Berger eller kyststien på Hurum. Hytta har høy standard og inneholder fire sengeplasser. I tillegg til flotte turområder, er det mulig å bade fra hyttetomta og badeplasser i nærheten. En kort fergetur unna ligger Verket og mulighetene som er å finne på Hurum.

På øya Killingen i Sandebukta finner du Veslekillingen. Dette er en idyllisk hytte som drives av DNT Drammen. Hytta er ubetjent, og har 2 etasjer som kan bestilles til overnatting. Hver etasje har seks sengeplasser i tillegg kjøkken og stue. Her er det gode bademuligheter, tilgang til egen robåt og fine muligheter for fiske. En rotur over til øya Gåserumpa er å anbefale. Øya er full av flotte fossiler, i tillegg til gode bademuligheter.

Unn deg og dine noen dager med sjøluft, flott natur, bading og fisking for en rimelig pris. God sommer!

Fakta/tips til turen

For bestilling av DNT hytter, gå inn på www.ut.no.

Oslofjorden Friluftsråd er landets største friluftsråd.
For bestilling av deres hytter, gå til www.oslofjorden.org.

Foto: OF

Skrevet av Åshild Woie 6. juli 2019