Familieferie på Mårbu

Utsikt fra klatrestein mot Mårbu og Mårfjorden.
Utsikt fra klatrestein mot Mårbu og Mårfjorden. Foto: Åshild Woie

Med sommeren kommer det mange uker med skoleferie, som gjerne skal fylles med hyggelige sommeropplevelser. Da vil vi få anbefale å ta i bruk Norges største lekeland, naturen og fjellet!


Vi har flere hytter som passer til familietur, men nå vil vi få fremheve Mårbu turisthytte på Hardangervidda.

Mårbu ligger i nordenden av Mårvannet, sørøst på Hardangervidda.
For å komme seg til Mårbu, må man kjøre via Atrå i Tinn kommune. Fra Drammen bør man beregne 4 timers kjøring. Deretter må man enten kjøre båt over Mårfjorden, eller man kan gå inn.

Om barna er vant med å gå tur, er turen inn til Mårbu fra enten Synken eller Kalhovd fin og ganske lettgått. Man går i et bølgete terreng og følger innover langs vannets østside. Turen er på ca 19km. Beregn 7-8 timer med pause.
Om ikke man har lyst å starte, eller avslutte, ferien med en lang gåtur, kan man benytte seg av båttransport over Mårfjorden. Båten går fra/til Synken, og legger til rett nedenfor hytta.

Inne ved hytta blir du godt tatt imot av vertskapet, Oda og Svein Arne. De står på for at dere skal få et hyggelig og smakfullt opphold. Hytta har 2- til 6-manns rom, og man får servert deilig frokost og middag. Det er kiosk her, som serverer godsaker til små og store.
På setra har de dyr, og rundt hytta finnes det mulighet for bading, fisking (husk fiskekort til de over 16 år) og korte eller lengre dagsturer. Terrenget rundt Mårbu er veldig barnevennlig. Bak hytta går det slakt oppover mot en fin og stor klatrestein, som pleier å være et populært turmål. Ellers går det fine stier i flere retninger, som man kan følge så langt man selv vil.
Er man lysten på en skikkelig langtur i fjellet, kan man gå videre til en av våre andre betjente turisthytter på Hardangervidda, Solheimstulen eller Rauhelleren.

Fakta/tips til turen

Adkomst: 
Med bil via Atrå innerst i Tinnfjorden, Telemark. Kjør forbi Kalhovd turisthytte videre til enden av veien til Synken. Videre derfra med båttransport ca 45 minutter eller til fots ca 19km.
Bomvei inn til Synken, kan betales med kort.
Parkeringsavgift ved Synken, kr. 50,- per døgn. Betales kontant.

Kart:
Hardangervidda Øst, 1:100 000

Ta med:
Nødvendig klær for uteaktivitet. Det kan bli ganske kaldt på fjellet sommerstid, så ta med ullundertøy, votter og lue.
Behagelig innetøy og innesko.
Kanskje en god bok, blader eller favorittbrettspillet (hyttene har gjerne et begrenset utvalg til utlån).
Badetøy.
Fiskeutstyr.

Les mer om hytta her; 
https://maarbu.dnt.no

Foto: Åshild Woie

Skrevet av Åshild Woie 31. mai 2019