Tur i Wildenveys rike

Huldra ved Veia
Huldra ved Veia Foto: Anne G. Wollertsen

Åsen i Mjøndalen – og Mjøndalsskauen for øvrig - er kjent for sin rike flora. Først på vårparten dukker trofast blåveis og hvitveis opp, litt seinere blomstrer de vakre konvallene, og så i tur og orden alle de nydelige sommerblomstene.

Av de 34 arter viltvoksende orkideer som finnes i Norge, vokser 24 i Nedre Eiker.
I områdene rundt Portaasen vil du kunne finne minst 19 av dem. Alt dette fordi området inngår i Oslofeltet med løse og næringsrike bergarter fra cambrosilurtiden (200 – 600 mill. år siden).

Et fint utgangspunkt for blomsterturer er altså Portaasen, velkjent som dikteren Herman Wildenveys (1885 – 1959) barndomshjem, nå et sted for nyskapning innen poesi og lyrikk.  
Ut fra tunet kan man velge merkede stier i flere retninger og lengder, og underveis på rundene finner man informasjonsplakater relatert til Wildenvey, dikt, natur og flora.
Underveis kommer man også gjerne innom et eller flere utsiktspunkter.
Turstiene går i vakre og barnevennlige omgivelser, og natur og flora er tilnærmet uberørt siden dikteren selv tråkket sine barnesko der; åkre, blomsterenger, skogteiger og åskammer.
Wildenvey fant rik inspirasjon i landskapet rundt Portaasen og i Mjøndalsskauen med dens topper og blinkende vann, noe som ofte gjenspeiles i diktningen hans.

Wildenvey-stien er tilrettelagt og skiltet i fire alternative rundløyper. Stiene går langs eldgamle ferdselsårer og på gamle kjerreveier for transport av stein fra de gamle kalkbruddene i området. Kalkstein til byggematerialer og til brenning av kalk har blitt benyttet i lang tid på Eiker. På slutten av 1800-tallet ble det startet kalkproduksjon i stor stil i Mjøndalen, og ovenfor tettstedet og oppe i Åsen ligger flere store brudd. Steinen ble fraktet ned til kalkovnene i Mjøndalen sentrum, og kalkbrenning i Nedre Eiker ble utført helt til 1989.

Veia-bekken, sentral for Wildenveys diktning og bakgrunnen for dikterens etternavn, danser nedover mot Storelva gjennom kulper og små stryk, stien går langs med og over, og her er fine steder å nyte nista og kanskje et forfriskende bad litt utpå sommeren. Gårdstunet på Portaasen og idylliske fellesarealer gir deg også mulighet for å spise medbrakt mat. Ellers er Sørines kafé åpen på søndager fra 5. mai, med anledning til å nyte lokale godsaker. Her får man også et eget lite stikart over turmulighetene i området. 

Fakta/tips til turen

Adkomst:
Buss til Mjøndalen, derfra på vei og sti opp til Portaasen. Evt. privat bil, gratis parkering på Portaasen.

Kart:
Eiker Sør 1: 20 000
Eget lokalt lite stikart som fås på Portaasen.

Ta med:
Ei bok om flora
Kikkert 
Evt. niste og drikke

Informasjon om Portaasen: www.portaasen.no og Facebook-siden deres.

Foto: Anne G. Wollertsen

Skrevet av Åshild Woie 4. mai 2019