Tidlig vårtur på Bjerkøya

Foto: Anne G. Wollertsen

Få et kickstart på vår og sommer med en tur langs Kyststien, som for eksempel rundt Bjerkøya i Sandebukta. 

Turen starter på den store p-plassen der moloen går over til Bjerkøya i Sande i Vestfold, går over moloen, og så en fin runde på øya.
Kyststien går på asfaltert vei, grusvei, turvei og skogsti, og gjennom skog og hytte- og boligbebyggelse med til dels spennende arkitektur.

Vi anbefaler at du går runden «med sola», og tar første vei til venstre – Østsideveien - med en gang du kommer over moloen. Den er skiltet «Kyststien», men skiltet kan være litt vanskelig å se.
Veien er merket videre med blått på stolper, og ender i en P-plass/snuplass. Herfra fortsetter Kyststien på sti gjennom trolsk og urørt skog med rik og varmekjær flora. Maria nøkkelbånd, tepper av hvitveis og konvall og flott barlind er noe du kan observere underveis.
Om litt dukker en småsteinete strand med hvilebenk opp, med utsikt over til Langøya, Rødtangen og Hurumlandet og landet på andre siden av Oslofjorden. Her har en gedigen furu endt sine dager, og ligger som en strandet kjempe ned mot stranda. Når du har sett deg mett på utsikten og kryssende båter, fortsetter du på stien som med ett skifter karakter. Nå stiger det rett til himmels! Her får du opp pulsen, og det er ganske bratt ned mot sjøen. Et tau er utlagt for å lette oppstigningen, og det er jammen godt å ha! Vel oppe nærmer du deg sydligste punktet på øya, og med ett står du på et flott utsiktspunkt med både bord og benker. Vær obs på at det her går rett ned i sjøen, så pass godt på evt. barn!
Videre går Kyststien gjennom florarik skog til du kommer ut på grusvei og så på asfaltert vei, Vestsideveien. Nå er du altså på vestsiden av øya, og om litt dukker det opp et skilt ned til et Friområde utstyrt med ballplass, platting med bord, benker og griller, brygge og strand. 
Om litt er man tilbake ved moloen, og vel tilbake på p-plassen har man tilbakelagt ca  6 km.

På naboøya i vest, Killingholmen, ligger en av våre ubetjente hytter, Veslekillingen. Den her to leiligheter med båter inkludert, og kan bookes hos oss.
Kombiner gjerne turen rundt Bjerkøya med et opphold på Veslekillingen!

Fakta/tips til turen

Passer for:
Alle som kan fote seg i til dels ulendt og bratt terreng. Ikke egnet for sykler og barnevogner.
Rundtur på ca 6 km.

Utstyr:
Stødige sko, evt. nistepakke, kikkert, badetøy og fiskestang.

Kart:
Turkart Drammensmarka Sør 1:50 000 eller Oslo Vestmark 1:50 000.

Planlegg gjerne turen på ut.no.
Du kan også finne full oversikt over kyststiene på www.oslofjorden.com.

Foto: Anne G. Wollertsen