Mellom våre hytter på Hardangervidda, med start på Solheimstulen

Foto: Rauhelleren

En flott, men krevende trekanttur mellom våre hytter Solheimstulen, Mårbu og Rauhelleren. 
Kan gjennomføres både vinterstid på ski eller på bena når det er snøfritt. 

Har du opplevd hvor nydelig våren i fjellet kan være, med sol som varmer, litt lunere temperaturer og snø så myk som slusj*? Hvis ikke, kan vi virkelig anbefale det!*

Hver vinter har Turistforeningen en felles "offisiell vinteråpning" av vinterfjellet. Da åpner alle de betjente turisthyttene i fjellet, skirutene mellom hyttene skal være ferdig stikket.
Datoen for dette kan variere fra år til år, men det er gjerne en gang mellom vinterferie og påske.
Etter åpning holder de fleste hyttene åpent til over påske.

I fjor overtok vi Solheimstulen turisthytte i Jønndalen i Uvdal. Hit kan man kjøre helt frem til døra, hele året gjennom. Vår nye hyttevert der, Tor-Einar, venter spent på å ta imot gjester.
Hytta har 40 sengeplasser fordelt på 1- til 4-sengsrom. Det er flere hyggelige stuer, hvor man kan kose seg etter tur og deilig middag. Det er kafedrift her, og du får servert frokost, lunsj og middag i tillegg til deilig bakverk.

Solheimstulen er et fint utgangspunkt for korte og lange skiturer på Hardangervidda.
Fra Solheimstulen til Mårbu, Rauhelleren og Imingfjell er løypene kvistet, etter som nevnt en gitt dato.

Fra Solheimstulen til Mårbu er det omtrent 17,5 km, med stigning den første mila og deretter kupert terreng.

Til Rauhelleren er det 31,5 km, og dette er en ganske krevende tur som starter med en lang strekning med stigning fra Solheimstulen. Deretter snirkler det seg i noe flatt terreng mot Rauhelleren. Midt i mellom disse to hyttene finne du Ulvelilægret, som også hører til oss. Dette er å regne som en nødbu, men det er en flott hytte bygget i stein.  

Mellom Rauhelleren og Mårbu er det 20,5 km i variert kupert terreng.

For de som går trekantturen, spanderer vi en ekte «Harding- T-skjorte»!
Den kan du få på en av hyttene.

På både Rauhelleren og Mårbu venter hyggelig vertskap i hhv. Hans Olav og Mona, og Svein Arne og Oda. De disker opp med nydelig mat og god stemning.

For familier er det fint å bli på Solheimstulen. Her kan man gå så lange dagsturer man vil i området rundt hytta, eller i løypene mot Mårbu, Rauhelleren eller Imingfjell. Det er heller ikke lange bilturen opp til Vasstulan og Dagalifjell, hvor det finnes flotte skiløyper på noe få kilometer, eller flere mil. Gå gjerne til Geilo, om du ønsker det.
Like ved avkjøringen til Solheimstulen fra rv. 40 finner også Uvdal Alpinsenter, om man ønsker en dag på nedoverski.

* Det må nevnes at været i vårfjellet også kan være bitende hardt, så husk å alltid være kledd og utstyrt for alle forhold.

Fakta/tips til turen

Adkomst:
Til Solheimstulen – følg rv. 40 opp Numedalen, skiltet avkjøring til venstre ved Uvdal Alpinsenter, ca 30 minutter etter Rødberg.
Numedalsekspressen til Uvdal, og privat, avtalt henting av Solheimstulen ved rv. 40.
Til Mårbu og Rauhelleren vinterstid – kun på ski.

Kart:
For alle hyttene – Hardangervidda Øst, 1:100 000

Ta med:
Nødvendig klær for uteaktivitet vinterstid, tenk lag på lag med ull-mellomlag-vind-/vanntett + votter, lue og varme vintersko.
Ski, akebrett og andre ting som kan være morsomt å drive med utendørs i snøen
Behagelig tøy til innetid og kanskje en god bok, et bald eller et favorittbrettspillet (hyttene har gjerne et begrenset utvalg til utlån).

Foto: Rauhelleren

Skrevet av Åshild Woie 28. mars 2019