Vårskitur fra by til by i Finnemarka

Foto: Tonje Klausen

Denne turen starter fra Hokksund og med riktig veivalg ender man opp i skiløypa bak Drammen sykehus, forhåpentlig fortsatt med ski på beina.

Den siste uka har vinter’n begynt å slippe taket og i marka er det gryende påskestemning. Dagene er lengre og lysere. Det er fortsatt supert skiføre og alt ligger til rette for vårskitur i egen bakgård!

På denne turen har du testa løypene i 4 kommuner, spist deilig lunsj på Eiksetra, vaffel i solveggen på Tverken og har du fortsatt overskudd er det mulighet for After-ski i Drammen sentrum.

Skiløypa starter ved utfartsparkeringen på toppen av Harakollen, rett ovenfor Lerberg i Hokksund. Sørg for å ha godt feste på skia, for de neste 8 km går det i motbakke. Etter passering av Lautjern er det et parti der det har vært skogsdrift og i ca 1 km må du ta beina fatt, før skisporet kommer til synet i enden av veien.

Løypetraseen i Øvre Eiker er ikke merket, så kart eller utsnitt fra www.skisporet.no vil være til god hjelp for å unngå å gå feil. Det er kjørt et klassisk spor slik at det er mulighet for skøyting. Etter ca 9 km kommer Øyvannet til syne og det er godt med en drikkepause mens en nyter utsikten. Du følger løypa som går videre mot parkeringsplassen ved Steindammen/Ulevann i Nedre-Eiker. I enden av parkeringen fortsetter løypa mot Eiksetra og Lier. Løypa snor seg under høyspentmastene og du passerer Langevann. Det er godt merket mot Eiksetra, som ligger 20 km fra startpunktet og 8 km fra Steindammen.

På Eiksetra Turisthytte blir du møtt av vertskapet Anne og Svein som tar deg imot med et smil. På menyen står bl.a. nydelige smørbrød, supper og hjemmebrygget øl. En lang pause gjør kroppen godt, før en spenner på seg skia og gjør seg klar for den siste mila, først i motbakke opp til Skimten før det går jevnt nedover. En vaffel stopp i solveggen på Tverken for å tøye litt på beina før siste etappe gjør ikke vondt. De neste 7 km er nedover, følg merkingen mot Spiralen og ta til høyre mot Drammen sykehus i Stiboltkrysset. Løypa går videre forbi Sturla huset og Hamborgstrømskogen, men i det siste partiet kan det være litt lite snø, så tilpass farten etter forholdene. Nå har du to valg, buss nr. 100 tilbake til Hokksund by eller Drammen by  – valget er ditt, GOD TUR 😊

Fakta/tips til turen

​​​​​​​Adkomst:

gratis parkering ved utfartsparkeringsplassen på toppen av Harakollen i Hokksund

Ta med:
Sekk med ekstra tøy, skismøring, drikke og eventuelt mat. Kort/kontanter til mat på veien og buss tilbake til bilen.

Kart:
Skiløypekart for Finnemarka selges i vårt Tursenter i Nedre Storgate 10.

Distanse:
Fra Harakollen – Øyvannet – Steindammen/Ulevann – Eiksetra – Skimten – Tverken – Drammen Sykehus er det 29,5 km, i turtempo og med gode spisepauser må en regne fra 5-6 timer.

Busstransport:
Buss nr. 100 fra Drammen til Vikersund/Hønefoss stopper på Lerberg, se Brakar.no

Foto: Tonje Klausen

Skrevet av Tonje Klausen 23. februar 2019