På ski i Kjekstadmarka

Foto: Rine Rud

Noen ganger ønsker man en rolig søndagstur, andre ganger en treningstur. I Kjekstadmarka ligger det til rette for begge deler.

Turen fra Gjellebekk opp til ROS-hytta er begge deler, og kan nytes av mange på godt vinterføre.

Turen er på om lag 4,6 km hver vei. Løypa starter like ved Liertoppen, på Gjellebekk. Der er det en gratis p-plass rett ved skiløypa. Videre følges denne løypa til Heggsjø, og så til Elvelia. Veien ut er flat, preget av noen slake nedoverbakker og en fantastisk skog- og markutsikt. Eneste endring er før selve hytta; en ganske bratt bakke opp, noe som er overkommelig med litt tid og gode tanker om de fantastiske vaflene som serveres på hytta! Samme oppskrift nå som for 40 år siden.

Veien hjem kan være flere. Om en ønsker, er det bare 5 km via Spikkestad lysløype. Tilbake til Gjellebekk er det samme vei tilbake som du kom. Ned bakkene kan det være en god ide å ta av seg skiene, ettersom veien er smal og bratt. Ta hensyn, andre kan være i bakken. For de som drister seg utfor, er det laget en liten avkjørsel i bunnen for å unngå kollisjon med andre i løypa.

Løypene blir preparert ofte, og det er skiltet hele veien. Det er liten risiko for å gå seg vill. Det er ikke helt nødvendig med verken kart eller kompass. Eneste en trenger er riktig smurning og godt humør. Godt vær kan også hjelpe, for i hyttas åpningstid vil solen fortsatt være oppe og lyse vei.

ROS-hytta er et sentralt knutepunkt i Kjekstadmarka. Hytta har vært drevet på dugnad siden åpningen i 1971. ROS-hytta er et andelslag, så du trenger ikke være medlem av IL ROS for å bli hyttevert eller styremedlem! All omsetning går til å drifte hytta. En annen potensiell fin helgetur, er å delta i disse dugnadene. På hytta selges nydelige hjemmelagde vafler, kakao, kaffe, pølser og solbærtoddy. Hytta er åpen på søndager kl. 11.00-15.00 fra midten av oktober til påske. Om vinteren holdes den også åpen på lørdager, dersom det er kjørt skiløyper til hytta.

Turtipset er skrevet av André Braathen.

Fakta/tips til turen

Utgangspunkt:
P-plass Gjellebekk, Lierskogen.

Kart:
Oslo Vestmark 1:25 000.

ROS-hytta:
Åpen søndager kl. 11-15 fra midten av oktober til påske. Om vinteren også åpen på lørdager, dersom det er kjørt skiløyper til hytta.
Ta med:
Ekstra smurning og klær, temperaturene kan snu når solen forsvinner. Også lurt med hodelykt i tilfelle en blir i skogen litt lenger. Det er ikke lysløype til Gjellebekk.

Foto: Marius Dalseg

Skrevet av Åshild Woie 14. februar 2019